Razbijen balkanski lanac, oduzet kokain i dva miliona eura

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Europska policijska agencija EUropol saopštila je danas da je međunarodnom operacijom razbijen balkanski kriminalni lanac koji je privatnim avionima prebacivao kokain iz Јužne Amerike u Evropu.

U akciji “Familia” uhapšeno je ukupno 16 osoba, od koji 11 u evropskim zemljama Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji i Švajcarskoj, te pet u Hong Kongu. Policija je zaplijenila više od tone kokaina, više od 600 kilograma u Švajcarskoj i 421 kilogram u Hong Kongu.

U Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji, Sloveniji i Švajcarskoj zaplijenjeno je dva miliona eura i skupocjeni predmeti u vrijednosti većoj od milion eura (satovi, vozila).

Ova operacija bila je dio šire evropske strategije protiv zapadno-balkanske mreže organizovanog kriminala, poznate pod nazivom Balkanski kartel i njegove top mete, kojom je koordinirala Hrvatska, a podržale su je vlasti nadležne za provođenje zakona iz EU i sa zapadnog Balkana, kao i američka DEA, te Evropol.

Europol ističe da su balkanski krijumčari koristili privatne avione za prebacivanje kokaina iz Јužne Amerike u Evropu, te da su brodovima prebacivali narkotike u Hong Kong i Makao.TOP VIJESTI

Više vijesti