Refiku Kurgašu 7,5 godina zatvora zbog spolnog odnosa s djetetom

Refik Kurgaš, biznismen i bivši predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Zeničko-dobojskog kantona, osuđen je na sedam i po godina zatvora, piše “Avaz”.

Presuda je na Općinskom sudu u Zenici izrečena prekjučer, a Kurgaš je nepravomoćno osuđen zbog krivičnog djela spolni odnos s djetetom.

Podsjećanja radi, Kurgaš je uhapšen u martu 2017., dok je bio u društvu tada 13- godišnje djevojčice, koju je odranije poznavao. Kako nezvanično saznaje Avaz, Kurgaš je dva puta imao spolni odnos s maloljetnom djevojčicom, a uhapšen je u tadašnjem restoranu motelu “Maredo” u Zenici.

Ovaj postupak konačno je, nakon više od tri godine, dobio sudski epilog, a Kurgašu je za djela za koja se teretio prijetila maksimalna kazna zatvora od osam godina.

Kako nezvanično saznaje Avaz, otac djevojčice radio je kod Kurgaša, a ona ga je zapazila na političkim skupovima. Otad datira njihovo poznanstvo, a koje je, kasnije, dokazano je sudskim postupkom, preraslo u intimno druženje.

Također, ranije su se oglasili i iz A-SDA te su tada naveli da će imati jasan stav koji će bez ikakvog uvijanja iznijeti u javnost.

“Smatramo da za ovakva nedjela ne smije postojati nikakav prag tolerancije”, saopćili su tada iz A-SDA.