Reis Kavazović se susreo s ambasadorom Klausom Wolferom

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u petak se u sjedištu Rijaseta sastao s ambasadorom Klaus Wolferom, direktorom za zapadni Balkan i EU proširenje pri austrijskom Saveznom ministarstvu za Evropu, integracije i vanjske poslove.

Ambasador Wolfer je s reisom Kavazovićem htio razgovarati tokom svoje prve posjete BiH, koja je ujedno i prva posjeta država regiona u funkciji koju sada obnaša, jer „Islamska zajednica najbolje osjeti puls društva“.

U tom smislu ambasador je reisa informirao da će Austrija polovinom iduće godine preuzeti predsjedavanje EU-om i da je to vrijeme koje treba iskoristiti kako bi se ubrzo evropski put BiH.

Kavazović je kazao da je Islamska zajednica spremna podržati put BiH ka EU i NATO-u u onom domenu koji joj pripada naglašavajući međureligijski dijalog i izgradnju povjerenja među narodima kao najbolji doprinos tim nastojanjima.

Istakao je da je Islamska zajednica sa svojim članovima i organizacijama već prisutna u članicama EU i da je i na tom planu kao i planu prenošenja evropskog iskustva življenja islama otvorena za saradnju, te podsjetio na saradnju koju Fakultet islamskih nauka već ima s Univerzitetom u Beču i nekim drugim evropskim univerzitetima.

Kavazović je zaključio da su veze BiH i Austrije kao i Islamske zajednice u BiH i Islamske zajednice Austrije historijske i da se one trebaju samo još više razvijati a da je preduvjet tome izgradnja povjerenja i otvoreni dijalog oko eventualnih nesporazuma, javlja MINA.