Reis Kavazović učestvovao na Samitu islamskih učenjaka

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović učestvovao je u radu Svjetskog samita islamskih učenjaka u turskoj Šanliurfi (Şanlıurfa).

Na samitu koji, prema riječima organizatora, guvernata Šanliurfe, Diyaneta i Univerziteta Harran, ima za cilj slanje poruke o “islamu kao vjeri mira, pravde i slobode” učešće je uzelo preko pedeset vjerskih lidera, državnika i akademika. Glavna tema o kojoj se raspravljalo bilo je pitanje uzroka ekonomske i političke nestabilnosti većinski muslimanskih zemalja te uspona terorizma u “islamskoj geografiji”.

Prvog dana dvodnevnog samita u petak, 3. marta 2017, reisu-l-ulema Kavazović se obratio skupu i tom prilikom, između ostalog, rekao kako je u posljednjim desetljećima “u srcu islamskog svijeta nastao vrtlog, koji je pokrenuo stare podjele i koji prijeti da strovali u ambis stoljeća zajedničkog života i ukupno nasljeđe i tradiciju”.

Nakon što je govorio o razlozima koji su doveli do takvog stanja u većinski muslimanskim zemljama sa posebnim osvrtom na ulogu koju je u tom procesu odigrala patnja naroda Palestine, reisu-l-ulema je dodao i to da su “ranije generacije muslimana uspjele izgraditi vlastiti svijet, utemeljen na stilu življenja prije nego na sistemu dogme”.

Za reisu-l-ulemu Kavazovića “slika utopljenog dječaka na obali Turske, kojeg je ubio vihor rata, govori zornije od bilo čega drugog o muslimanskom stanju, političkim muslimanskim pokretima i njihovim ideologijama”. Zato, prema njegovom mišljenju, ti pokreti nisu ponudili “nikakav djelotvoran politički, ekonomski ili kulturni program, s izuzetkom Turske, osim programa islamizacije muslimana. Njihov neuspjeh da budu alternativa vladajućim režimima i huntama proizveo je razočarenje. Horde koje pustoše muslimanski istok posljedica su tog neuspjeha. Podaci s kojima se raspolaže govore da ovo zlo narasta do granica kada će trebati velika snaga i odlučnost da ga se zaustavi”.

Na kraju svog izlaganja reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je rekao i to da dugoročno gledajući, muslimani moraju razmišljati, planirati i djelovati kako bi u muslimanski svijet donijeli mir, pravdu i slobodu. Od toga će zavisiti budućnost islamskog ummeta, zaključio je reisu-l-ulema Kavazović, navedeno je iz Muslimanske informativne novinske agencije – MINA.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.