da block

”Rekao sam Erdoganu – problem ste nam ostavili vi, Turci”

da block

Akademik Muhamed Filipović je tokom gostovanja u Pressingu na N1 kazao da bi eventualni stranački mitinga predsjednika Turske Tayyipa Recepa Erdogana u Bosni i Hercegovini poslao lošu poruku.

Održavanje takvog mitinga bi značilo da Erdogan tretira BiH kao poligon za sopstvenu politiku, pojasnio je Filipović.

“Kada sam ‘89. godine držao predavanje u zagrebačkoj džamiji rekao sam da će se Jugoslavija raspasti i da je Zapad odlučio srušiti komunizam. Upozorio sam kako će se odmah nakon toga ispostaviti ambicije srpskog i hrvatskog nacionalizma prema BiH i da se mi moramo spremiti za tu situaciju. Kada je Alija (Izetbegović) kazao da se ne slaže sa mojim govorom i da će on napraviti jugoslovensku muslimansku stranku, ja sam mu tada rekao ako ti budeš pravio stranku u Beogradu, Zagrebu, Sandžaku, ili ne znam gdje…ti ćeš otvoriti vrata BiH njima. Nema više argumenta da ti ne dolaze iz Hrvatske ili Srbije da prave stranke ovdje. To nije dobra politika i nemoj to da radiš. Ako mi danas damo Erdoganu da drži svoje mitinge ovdje, sutra će miting moći održati bilo ko drugi”, ocijenio je akademik.

Filipović je u Pressingu otkrio kako je Erdoganu, tokom njegove posjete BiH, kazao da su Turci, tj. Osmanlije napravili probleme u BiH.

“Ja sam Erdoganu, kada je bio u posjeti Sarajevu i držao govor kako u BiH više neće biti problema jer je nas i Turaka 90 miliona, kazao da ‘mi imamo probleme koje ste nam ostavili vi – Turci. Osmanska vlast je 1828. dala Milošu Obrenoviću autonomiju, a naše prvake, koji su postavili isti zahtjev sa mnogo više prava i razloga ste osudili i poslali vojsku na nas’. Pa je uslijedila serija egzekutivnih ekspedicija koja je završila sa Omer-pašom Latasom, koji je istrijebio našu elitu. Mi smo dramatične događaje, kao što je okupacija BiH od Austro-ugarske, dočekali bez vodstva. Nismo imali elite. Ne vodi politiku narod”, zaključio je Filipović tokom gostovanja na N1.