da block

Rekonstrukcija vlasti u FBiH teče nezaustavljivo

da block

Proces rekonstrukcije vlasti u Federaciji BiH /FBiH/ nezaustavljivo teče, tako da će, uprkos opstrukcijama, biti završen do kraja jula ili najkasnije u ranu jesen, izjavio je član Glavnog odbora SDP-a Jasenko Selimović.

“Oni koji odlaze učiniće sve da to potraje što duže, jer će novonastalu situaciju iskoristiti u predizborne svrhe, baš kao što su to radili svojim učestvovanjem u parlamentarnoj većini u proteklom periodu”, rekao je Selimović, koji je i predsjednik Kluba poslanika SDP-a u parlamentu FBiH.

On je naglasio da je stvarni razlog za raskid koalicije to što SDA nije ispoštovala dogovoreno. “Onaj ko ne želi poštovati ono što je potpisano ne može biti dio vlasti”, kategoričan je Selimović.

On je naveo da je nova parlamentarna većina vrlo blizu obezbjeđivanja dvotrećinske većine za pokretanje opoziva predsjednika FBiH u oba parlamentarna doma i da je predsjednik FBiH Živko Budimir svjestan situacije u kojoj se nalazi.

Kako saznaje “Večernji list”, lideri SDP-a, HDZ-a BiH, SBB-a i HDZ-1990 odlučni su u namjeri da vlast bude promijenjena na svim nivoima, zbog čega su svi budući koraci precizno dogovoreni i razrađeni.

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na koji bi trebalo da bude smijenjena predsjedavajuća Karolina Pavlović iz Stranke za boljitak, biće održana sutra, čime se nastavlja proces rekonstrukcije vlasti, navodi isti izvor.

Prošle nedjelje održana je sjednica Predstavničkog doma federalnog Parlamenta na kojoj je smijenjen predsjedavajući ovog doma Denis Zvizdić iz SDA i zamjenik predsjedavajućeg Stanko Primorac iz HSP-a.

(VisokoIN/Agencije)