Rekordna zapljena droge u Zapadnohercegovačkom kantonu

Policijski službenici PU Posušje lišili su slobode I.M. (1972.) kojeg su zatekli u zalijevanju nasada indijske konoplje na lokalitetu šireg područja mjesta Vir pod nazivom Vučuri, općina Posušje te, uz ostalo, zaplijenili 2 246 stabljika indijske konoplje.

Izvršenom kriminalističkom obradom utvrđeno je da postoji i drugi suučesnik u izvršenju kaznenog djela iz članka 238. Kaznenog zakona FBiH, a radi se o osobi V.M. (1974.), priopćeno je iz MUP-a Zapadnohercegovačke županije.

Pretragom obiteljskih kuća, nasada i rasadnika pronađeno je 2 246 stabljika koje svojim izgledom i ostalim svojstvima asociraju na stabljike indijske konoplje veličine od 5 do 130 cm.

Osim toga, pretragom obiteljskih kuća i pratećih objekata koje su koristili I.M. i V.M. pronađeno je cca. 3 500 grama brutto težine suhe biljne tvari koja svojim izgledom i osobinama asocira na opojnu drogu tipa marihuane te spremnik za streljivo od automatske puške s 29 komada streljiva cal.7,62 mm.

Osumnjičeni I.M. je nakon izvršene kriminalističke obrade u potpunosti priznao izvršenje kaznenog djela, dok drugo osumnjičeni V.M. trenutno nije dostupan i nad njim se poduzimaju potražne mjere i radnje s ciljem vršenja kriminalističke obrade na navedene okolnosti.

Policija je pokrenula istragu nakon što je došla do operativnih saznanja da se na području pod nadzorom spomenute PU nalazi veći nasad indijske konoplje.

O svim poduzetim mjerama i radnjama blagovremeno je izvješćivano Županijsko tužiteljstvo u Širokom Brijegu, a po završetku kriminalističke obrade protiv navedenih osoba biti će dostavljeno izvješće o počinjenim kaznenim djelima.