Revizijom utvrđeno da je Denis Zvizdić počinio finansijsku malverzaciju

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Centralna izborna komisija (CIK) BiH na današnjoj sjednici je pokrenula postupke protiv 27 političkih stranaka zbog osnovane sumnje da su prekršile pojedine odredbe Zakona o finansiranju političkih stranaka i Izbornog zakona BiH, a na osnovu nalaza revizije finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2012. godinu, objavljeno je na stranici CIK-a.

Kod većine stranaka evidentirano je nepoštivanje Zakona o finansiranju političkih stranaka, kakav je nalaz dat za Narodnu stranku Radom za boljitak.

– Narodna stranka Radom za boljitak je prekršila odredbe člana 8. stav (1) Zakona o finansiranju političkih stranaka, koji je bio na snazi do 04.12.2012. godine, jer se finansirala iz zabranjenih priloga. Politička stranka, odnosno njenih pet (5) organizacionih dijelova, je ostvarilo zabranjene priloge, na način što su pod povoljnijim uslovima ili bez plaćanja zakupnine koristili poslovne prostorije koje su u vlasništvu općina – navodi se u izvještaju.

Navodi se da je takav slučaj zabilježen u Općini Ilidža, Općini Bihać, Općini Tuzla, Općini Zavidovići i Općini Ilijaš.

Ista politička stranka, ne vodeći računa o odredbama člana 29. Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (“Službeni glasnik BiH”, broj 53/09) je putem blagajne ostvarila više gotovinskih transakcija čiji iznosi prelaze 30.000,00 KM.

– Politička stranka je fizičkom licu gotovinski iz blagajne isplatila iznos od 85.000,00 KM za kupljeno putničko vozilo. Isplate su izvršene u iznosu od 30.000,00 KM 20.03.2012. godine, i 55.000,00 KM 15.10.2012. godine.

Stranka demokratske akcije je prekršila odredbe člana 11. stav (1) i stav (3) Zakona o finansiranju političkih stranaka koji je bio na snazi do 04.12.2012. godine.

– Revizijom je utvrđeno da je stranka za Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Sarajevo iskazala u godišnjem finansijskom izvještaju prihod od prodaje vozila u iznosu od 11.000,00 KM. Uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da je prodato vozilo na dan prodaje imalo vrijednost u iznosu od 8.730,78 KM, te da je prodajom istog za 11.000,00 KM stranka ostvarila dobitak po osnovu prodaje u iznosu od 2.269,22 KM. Pogrešnim iskazivanjem stranka je neosnovano uvećala prihode i rashode stranke za 8.730,78 KM, čime je prekršila odredbe člana 13. stav (1) i člana 20. Pravilnika – navdeno je.

Inače, KO SDA Sarajevo predsjedava Denis Zvizdić blizak Bakiru Izetbegoviću, zamjeniku predsjednika SDA.

Socijaldemokratska partija BiH je prema nalazu revizora izdavala poslovne prostore u Zenici, Varešu i Bosanskom Grahovu koji nisu u vlasništvu ove stranke.

– U periodu od 01. januara do 04. decembra 2012. godine, ostvarila prihod po osnovu zakupnine u iznosu od 31.629,24 KM, čime je prekršila odredbe člana 3. stav (1) tada važećeg Zakona o finansiranju političkih stranka – piše u izvještaju CIK-a.

Jedina stranka čije je poslovanje ocijenjeno u potpunosti u skladu sa svim zakonskim propisima je Savez za bolju budućnost.

Spisak političkih stranaka protiv kojih je pokrenut postupak:

1) Bosanskohercegovačka patriotska stranka – Sefer Halilović

2) Demokratski narodni savez

3) Demokratska narodna zajednica BiH

4) Hrvatska demokratska zajednica 1990

5) Hrvatska seljačka stranka

6) Hrvatska stranka prava BiH

7) HSS-NHI

8) Liberalno demokratska stranka BiH

9) Lista za Bugojno

10) Napredna demokratska stranka

11) Narodna stranka Radom za boljitak

12) Nezavisna demokratska stranka

13) Partija demokratskog progresa

14) Politička organizacija Nezavisna lista – Za moj grad

15) Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD – Milorad Dodik

16) Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

17) Socijaldemokratska unija Bosne i Hercegovine

18) Socijalistička partija

19) Srpska demokratska stranka

20) Srpska napredna stranka

21) Srpska radikalna stranka „Dr. Vojislav Šešelj“

22) Srpska radikalna stranka Republike Srpske

23) Stranka demokratske akcije

24) Stranka mladih za promjene

25) Stranka socijalne sigurnosti srpskih boraca

26) Stranka za Bosnu i Hercegovinu

27) Vizionarsko demokratska stranka

Detaljan izvještaj CIK-a možete pogledati ovdje.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.