Rifat Delić, ministar MUP-a obavlja dužnost premijera do imenovanja novog premijera ZDK

Danas je Sretko Radišić, predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona imenovao Rifata Delića, ministra unutrašnjih poslova na privremenu dužnost premijera Zeničko-dobojskog kantona, nakon razrješenja dosadašnjeg premijera Fikreta Plevljaka. Rifat Delić, ministar unutrašnjih poslova u Vladi ZDK obavljat će ovu dužnost do donošenja Odluke Skupštine Kantona o imenovanju novog premijera.

Predsjedavajući Radišić donio je ovu odluku uz konsultaciju sa zamjenikom predsjedavajućeg Skupštine iz reda hrvatskog naroda, imajući u vidu da je drugom zamjeniku predsjedavajućeg Skupštine iz reda bošnjačkog naroda, Centralna izborna komisija BiH utvrdila prestanak mandata povodom podnesene ostavke, te da Klub poslanika Bošnjaka nije predložio novog kandidata za predsjedavajućeg/zamjenika predsjedavajućeg Skupštine. Kako je već poznato, dosadašnji premijer Kantona podnio je ostavku koju je Skupština Zeničko-dobojskog kantona prihvatila na 39. sjednici održanoj jučer, 17.06.2013. godine.

Naredna sjednica Skupštine zakazana je za četvrtak, 20. 06. 2013. godine, a na dnevnom redu bit će Prijedlog Odluke o imenovanju premijera Zeničko-dobojskog kantona i Prijedlog Odluke o razrješenju Raifa Seferovića, ministra Ministarstva za prostorno uređenje, saobraćaj i komunikacije i zaštitu okoliša.

(VisokoIN)