Rijeka Fojnica u Visokom ponovo onečišćena, građani zabrinuti za zdravlje i okolinu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nakon što je početkom ove godine zabilježen slučaj teškog zagađenja rijeke Fojnice u njenom slivu od izvora do Visokog, usljed hemijskog onečišćavanja rijeke Kreševke, jedne od pritoka Fojnice, i ovih dana vidljivi su tragovi onečišćavanja jedne od dvije rijeke koje protiču kroz naš grad.

Iako ovog puta nije detaljno potvrđeno o kojoj vrsti zagađenja je riječ, zabrinuti čitatelji poslali su nam fotografije na kojima je evidentno da su u rijeku ispuštene hemijske supstance te da je to potencijalna prijetnja kako za građane, tako i za ekosistem koji zavisi od rijeke Fojnice.

Dodatnu opasnost predstavlja što se rijeka Fojnica baš u Visokom uliva u rijeku Bosnu, te bi širenje onečišćenja moglo biti brzo i pogubno za riblji fond, ali i druge dijelove prirode, u drugim gradovima.

Više informacija o ovom slučaju bi trebalo biti poznato u narednim satima i danima, a mi se nadamo da je ovo samo izolovan slučaj i da nije riječ o većem zagađenju rijeke, kao i da će uskoro biti riješen ovaj problem i sanirana šteta.TOP VIJESTI

Više vijesti