RK Bosna Centrotrans Visoko: Pripadamo vrhu bh. rukometa i tamo ćemo se vratiti

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U prostorijama RK Bosna Centrotrans Visoko danas je organizovana pres-konferencija, na kojoj su se medijima obratili predsjednik UO Edin Bukva, direktor kluba Mirza Handžić i trener prvog tima Zdenko Antović. Predsjednik Bukva osvrnuo se na probleme kroz koje je klub prošao u godini na izmaku, kao i velikom broju pozitivnih stvari koje su pratila klupsku godinu.

“U toku je stabilizacija kluba, koji se od 2008. borio za opstanak u ligi sa svim dugovanjima, koja su bila veliko opterećenje za funkcionisanje. Početak sabilizacije je od 2012. godine, a to je počeo Upravni odbor na čijem čelu je bio Alija Bojčić i koji je u svakom slučaju dao ogroman doprionos funkcionisanju kluba, kako kao član UO tako i otkad to nije. Do 2012. godine smo zatekli 180 do 200 hiljada KM duga iz prethodnih sezona. Radilo se na saniranju tog duga, a usput se obratila pažnja da se u hodu ne prave novi dugovi. U proteklom periodu smo ispali iz Premijer lige, ali smo se ekspresno vratili. Kao što sam već nekoliko puta napominjao u toj godini kada smo igrali u Prvoj ligi FBiH – Jug se vidjelo da visočka Bosna ne pripada tu. Ta godina nam je bila velika škola da trebamo što bolje i kvalitetnije raditi i izbacivati svoje generacije, kao što je to bilo ranije u Visokom. Nakon povratka u Premijer ligu, tu smo izborili sedmo mjesto. Dakle na terenu smo osvojili odličnu zalihu bodova, ali raznoraznim kalkulacijama i žalbama taj plasman nam je oduzet i čitavo ljeto smo vodili borbu da opstanemo u Premijer ligi za zelenim stolom, ali smo uspjeli,” – riječi su Bukve, koji je istakao da je klub vratio veliku svotu duga.

“Od 2012. vraćeno je oko 170 hiljada KM duga na osnovu dugovanja, tužbi i kamata, a to je ogroman novac. U 2015. godini smo vratili najvećio dio dugovanja i to oko 110 hiljada KM, a tu smo se i riješili jedne velike tužbe, koja je datirala iz 1999. godine od strane Centrotransa. Uspjeli smo zahvaljujući načelnici gospođi Amri Babić, gospodinu Muji Handžiću uspjeli smo da saniramo dug i kamate na način da smo dobili generalnog sponzora za naredne tri godine – a to je upravo Centrotrans. Stabilizicija, kako je zovemo, je nešto što se radi dugoročno i nešto što se ne može uraditi preko noći. Osnovni cilj je da se Bosna Centrotrans vrati u vrh bh. rukometa, jer tamo i pripada. Iskoristio bih priliku da se zahvalim Općini Visoko na čelu sa načelnicom, te svim našim sponzorima, koji su uz nas: Visoko Ekoenergija, VGT osiguranje, IGM Visoko, Prevent BH, Vispak Visoko, koji je ove godine obezbijedio opremu, Telemach BH, Albex group Visoko, Pizzeriji Milanu, generalnom sponzoru Centrotransu, Integral Elektru na čelu sa Edinom Šabanovićem, Franjevačkom konviktu Visoko, Kovo Galeriji Visoko, Deep reklema, štamparija Pinjo, Apoteka Avicena, štamparija Print Visoko, te svim ostalim privrednim subjektima. Posebno bih želio da se zahvalim navijačima, koji su uvijek naš osmi igrač i poručujem im da ne odustaju od nas i da ćemo im se odužiti,” – rekao je Bukva, koji se i zahvalio medijima na podršci:

“Naravno ne bi ovo bio početak lijepe priče da nije medija, te mnogo hvala RTV Visoko, TV Vi-net, Visoko.co.ba, Visokoin.com, Vipromo.ba, Magazinplus, SCsport.ba, Oslobođenju te naravno našem PR-u Jasminu Tajiću, koji nas je u prethdnom periodu u mnogome vratio na medijska vrata širom BiH i uvijek na raspologanju svom klubu, što izuzetno cijenimo. “

Direktor Mirza Handžić javnosti je predočio finansijsko poslovanje kluba u prethodnoj godini, tačnije predstavio je ukupne prihode i rashode.

“U godini na izmaku imali smo prihode od 123.184.75 KM. Ti prihodi su bili usmjereni na egzistenciju kluba i na saniranje dugove, koje je spomenuo predsjednik. Ova cifra je utrošena u sljedeće stavke: plate igračima, trenerima i uposlenicima kluba, organizacija domaćih mečeva, kojih je bilo 15, gostujućih mečeva, za koje smo platili sedam putovanja, a od ove sezone prevoz plaća Centrotrans, domaći i gostujući prijateljski mečevi, obaveze prema RSBiH (iz sezone 2014/2015), licenciranje i registracija igrača. Od ove sezone RSBiH je uveo da se njemu dugovi vraćaju u šest jednakih rata i mi tu redovno izvrašavamo obaveze. U augustu mjesecu tradicionalno organizovali smo “Turnir šampiona”, koji će biti i naredne godine, te tekuće obaveze, kao i pomenute tužbe, ali i ostala dugovanja za prethodne sezone. Moram napomenuti da ćemo skupštini kluba održati u januaru prije nasatvka sezone. ” – rekao je Handžić.

Ekipa Bosne Centrotrans nakon 15. kola Premijer lige BiH na tabeli zauzima 10. mjesto sa 16 bodova, a trener Antović smatra da je moglo bolje bar za dva boda.

“Zahvaljujem se Upravi na ukazanom povjerenju. U augustu smo se u teškoj situaciji, jer nismo znali svoj status i mislim da smo oštećeni za eventualna pojačanja, koja smo željeli da dovedemo. U sezonu nismo ušli sa željama. Što se tiče bodovnog salda svi su nam predviđali 15 bodova, s obzirom na raspored. I mi smo imali taj plan od 15 bodova, ali smo se nadali da možemo bolje, a to je pokazala gostujuća pobjeda protiv Konjuha, koju smo nažalost anulirali protiv sarajevske Bosne. Neko će reći da je 16 bodova vrlo dobro, ali po mojim računicama, fale nam dva boda. Imamo dobar plan da se bolje spremimo i ostanemo u Premijer ligi. U prvom dijelu smo imali gostovanje tri prvoplasirane ekipe – Izviđač, Vogošća i Derventa i to smo riješili. Sada je pred nama period kada ćemo se pojačati i ući mnogo spremniji nego na početku sezone,” istakao je trener Antović, dok je o mogućim pojačanjima i odlascima govorio direktor Mirza Handžić.

“Dogovorili smo dva pojačanja, ali nije vrijeme da objavljujemo imena dok ne počne prelazni rok, a to je 1. januara. Mogu reći da se radi o bekovima, a u planu imamo da dovedemo još jednog beka, kao i golmana. Što se tiče odlazaka nema nikakvih najava, ali mi nikom nećemo praviti probleme, osim što ćemo tražiti naknade za treniranje koje obračunava RSBiH”, završio je Handžić.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.