da block

Roštilj vas može ojačati ili uzrokovati bolesti, zavisno kako pečete

da block

Kuharice tokom toplijih mjeseci češće prepuštaju pripremu hrane majstorima roštilja. One se odmaraju, te svi uživaju u ukusnim obrocima koji se ne prže na ulju. No, kako izbjeći neke zdravstvene rizike koje donosi loše pripremljen roštilj.

Za zdraviju roštiljadu:

1. Roštilj treba biti čist

Prije upotrebe uvijek očistite ostatke zagorene hrane i s prijašnje roštiljade. Koristite četku.

2. Uklonite masnoću

Prije nego što stavite meso na roštilj trebate se riješiti suvišne masnoće – neka je ostane samo malo. Naime, i topljenje masnoće, i dim koji se stvara zbog toga dovodi do stvaranja štetnih kemikalija heterocikličnih amina (HCA). I ne pretjerujte s korištenjem ulja.

3. Ne smije pocrniti

Ma što da pečete, hrana ne smije pocrniti. Ako je hrana crna tj. zagorjela na mjestima jer ste je pekli predugo, nemojte je jesti jer je kancerogena.

4. Prirodni začini

Prije pečenja meso ili ribu najbolje je ostaviti u začinu napravljenog od svježeg bilja, jabučnog octa ili limunovog soka. Pospite i s bijelim lukom, biberom i začinskim biljem. Osim što će poboljšati okus, začini će smanjiti nivo kancerogenih sastojaka.

5. Poslužite uz umak od paradajza ili salsu

Budući da roštilj uzrokuje nastanak opasnih supstanci najbolju zaštitu pružit će vam antioksidansi, a oni iz paradajza su se pokazali vrlo efikasnima. Prilog ili umak od paradajza poslužite uz svaki roštilj.

6. Salata!

Iskoristite roštiljade kako biste jeli više povrća. Uvijek poslužite i salatu.

(VisokoIN)