RTV Visoko ide u stečaj (VIDEO)

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Za 21. juni zakazano je predstečajno ročište za RTV Visoko jer su dugovanja ovog pravnog subjekta premašila vrijednost njegovine imovine.

Spašavajući funkciju javnog informativnog servisa koju je proteklih godina imalo ovo preduzeće, osnivač, Općinsko vijeće Visoko, je uz suglasnost Regulatorne agencije za komunikacije prava emitovanja prenio na Javnu ustanovu Centar za kulturu i obrazovanje.

U ovom procesu na udaru se našao dio uposlenika RTV Visoko, koji bez jasnog obrazloženja nisu angažirani u novoformirani javni informativni servis.

„Mi moramo dolaziti ovdje, mi se moramo javljati na posao bez obzira što nemamo više sa čime raditi. Ono što je interesantno da JU Centar za kulturu i informisanje koristi sve resurse koje je nekada imala RTV Visoko osim dugovanja, dugovanja su ostala na nama. Ta dugovanja su zaista samo prema nama, prema radnicima JP RTV Visoko, ne znam da li još uvijek postojećeg ili bivšeg preduzeća, zbog toga smo se mi obratili instituciji ombudsmena, tužilaštvima i sudovima“, ističe Alen Jazić, glavni i odgovorni urednik RTV Visoko.

„Građani koji pune budžet imaju pravo i na informaciju, mi imamo obavezu da im to damo, zbog toga smo to i uradili. Sve operativne poslove oko prenosa dozvole, oko nove organizacije, oko organizacije posla u novoj ustanovi rade menadžmenti javne ustanove i javnog preduzeća, i upravni i nadzorni odbori. Osnivač se u to ne miješa jer nije to ni naša nadležnost, niti smo mi kvalifikovani da to radimo“, kaže amra Babić, nezavisna načelnica Općine Visoko.

Više vijesti