da block

Rudari za 15. maj najavljuju proteste u Sarajevu!

da block

Samostalni sindikat radnika Rudnika Federacije BiH donio je na današnjoj sjednici u Zenici odluku da se 15. maja tekuće godine u Sarajevu održe mirni protesti rudara zbog nagomilane problematike u rudnicima.

Mirni protest bit će prvo održan pred zgradom Elektroprivrede BiH,a potom i ispred zgrade Federalne vlade.

– Odluka o mirnom protestu proistekla je povodom najnovijih teškoća u Zavisnom društvu Rudnik mrkog uglja Zenica,umanjenjem martovskim plata,slanjem 50 radnika na privremeni prekid rada, te neizvjesnošću oko isplata plata za april,izjavio je Sinan Husić,predsjednik Sindikata rudnika u FBiH.

Prema njegovim riječima,rukovodstvo Sindikata nezadovoljno je i neozbiljnim odnosom prema zahtjevima upućenim Elektroprivredi BiH i Vladi FBiH.

– Ostavili smo razumno vrijeme za pregovore o svim otvorenim pitanjima,među kojima su i donošenje jedinstvenog Pravilnika,stanja proizvodnih kapaciteta i pitanja cijene uglja,ali nema spremnosti za razgovore,istakao je Husić. Prema njegovim riječima,rudari su jedinstveni u stavu i da se konačno definišu odnosi unutar koncerna Elektroprivreda BiH-Rudnici u FBiH.

(VisokoIN)