-7.5 C
Visoko
20. Januara 2022.

Rudnik Kreka mora na posao vratiti 111 rudara koje je poslala na čekanje

Privremenom mjerom općinski sud u Tuzli je naložio vračanje 111 rudara Kreke na posao koji su poslani na čekanje zbog lošeg poslovanja rudnika.
– Ovo je očekivana odluka jer smo znali znali da odluka poslodavca nije u skladu sa kolektivnim ugovorom i važečim pravilnicima. S druge strane sam izbor menadžmenta je ukazivao da neće biti socijalne osjetljivosti što nikada nije dobro. Za nas je važno da smo kao sindikat pokazali da se umijemo organizovati i u situaciji kada se osporava pravo na štrajk i sudskim putem voditi bitke, za Patriju je rekao predsjednik sindikata rudara Snan Husić.

U sindikatu očekuju da će i konačna presuda ići u korist radnika. Prema odluci Uprave od 12. avgusta na prekid rada je upućeno je 111 radnika. Ukupno 640 radnika koje čeka ista sudbina. Za to vrijeme trebali su primati 60 posto osnovne plaće. Prekid rada je predviđen zbog toga što je rudnik u prvih šest mjeseci 2021. godine poslovao negativno u iznosu od cca 13 miliona konvertibilnih maraka.

Zbog navedene odluke Sindikalni odbor rudnika podnio je tužbu protiv vršioca dužnosti direktora rudnika Huseina Trumića, dok je od Elektroprivrede BiH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH i premijera FBiH Fadila Novalića tražio da smjeni upravu rudnika, pozivajući se na Zakon o radu FBiH.

– Moraju se tražiti odgovarajuća rješenja koja su u skladu sa zakonom. Tako treba ispoštovati usaglašenu metodologiju o zbrinjavanju viška uposlenih kojom se do 2023 planira penzionisanje svih rudara koji ispunjavaju uslove. Dio rudara je izrazio i spremnost za sporazumni raskid ugovora o radu uz odgovarajuće otpremnine jer ne vide budućnost rudnika, kaže Husić.

Sudbina Kreke u mnogome je vezana za budućnost projekta izgradnje novog bloka termoelektrane u Tuzli. Iz sindikata ponavljaju stav da bi odustajanje od tog projekta bila izdaja BiH.

Unesite komentar