Rudnik Zenica: Posao kopača želi 1.600 osoba

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Direktor Rudnika mrkog uglja Zenica Esad Čivić potvrdio je da neće biti novog konkursa te da će 50 novih jamskih radnika, za čije je zapošljavanje prošle sedmice saglasnost dala Uprava Elektroprivrede BiH, biti odabrano među kandidatima koji su ranije dostavili svoje aplikacije.

– Imamo 850 prijava koje su ostale nakon prošlogodišnjeg konkursa za zapošljavanje 40 radnika. U međuvremenu smo zaprimili još 850 aplikacija, tako da u našoj kadrovskoj službi imamo gotovo 1.600 aplikacija. Objavljivanje novog konkursa značilo bi gubljenje vremena i dodatne troškove – izjavio je Čivić.

Odluku Uprave podržao je i Sindikat RMU Zenica, a prema riječima Mehmeda Oruča, predsjednika ovog sindikata, dobijene su garancije da će se voditi računa o tome da se obuhvate, ako ne sve, onda većina mjesnih zajednica oko Zenice, u kojima živi veliki broj nezaposlenih.

Uprava Koncerna Elektroprivrede BiH, podsjetimo, prošle sedmice je dala saglasnost za zapošljavanje 50 kopača, nakon više zahtjeva Uprave RMU Zenica i pritiska sindikata koji je insistirao na zapošljavanju novih 100 jamskih radnika.

– Nadam se da ćemo do kraja godine dobiti saglasnost za zapošljavanje preostalih 50 radnika, čije bi zapošljavanje dalo očekivani proizvodni i finansijski efekat – kazao je Čivić.

RMU Zenica trenutno ima 1.476 zaposlenih, od kojih su 964 jamska radnika.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.