Rukometašice Jedinstva porukom vratile direktora Grabčanovića

Utakmica 3. kola Premijer lige BiH između rukometašica tuzlanskog Jedinstva i Leotara nije odigrana zbog nedolaska igračica iz Trebinja. Tuzlanke su uoči službenog početka utakmice skrenule pažnju javnosti nesvakidašnjom porukom koju su sa transparenta uputile direktoru kluba u ostavci, Elmiru Grabčanoviću: “Direktore uz Vas smo, vratite nam se!”

Grabčanović je prije sedam dana podnio ostavku ogorčen činjenicom da jednoj od najboljih rukometašica Jedinstva, Marijani Sorak, nije na utakmici protiv Krivaje u Zavidovićima dopušteno da igra s maskom na licu, jer je nedavno imala operaciju nosa.

Sorak je s maskom igrala sedam dana prije protiv Izviđača i niko nije pravio problem, dok je u Zavidovićima zabranu izrekao delegat Zdenko Alpeza iz Mostara, unatoč usmenoj saglasnosti da Sorak može igrati komesara Premijer lige BiH Borisa Đoge.

Iako UO Jedinstva nije prihvatio ostavku Elmira Grabčanovića, on se sinoć nije pojavio u Mejdanu kao službeni predstavnik kluba. No, nakon transparenta i poruke igračica, Grabčanović je promijenio odluku i vratio se.

– Igračice su me iznenadile i kada sam vidio poruku, nisam imao izbora. Potresle su me, zamalo sam zaplakao i odlučio sam se vratiti. Jedinstvo je sjajan kolektiv i minulih godina uložio sam, kao i drugi, dosta truda da se vratimo u elitu bh. rukometa i dođemo u priliku da se borimo za oba trofeja. Mutne radnje u rukometnom sportu na trenutak su me pokolebale – izjavio je za Fenu Grabčanović.

Dodao je da će nastaviti borbu da dokaže kako je u svijetu normalno da povrijeđeni igrač igra s maskom ili zaštitnim naočalama, pa je čudno da u BiH o tome nema jasnog stava.

– Malo ko razmišlja o igračici kojoj je rukomet egzistencija. Ako joj se ne dopusti igranje, klub bi je trebao otpustiti i šta smo onda napravili? Idućeg vikenda gostujemo u Bihaću. Putovat ćemo osam sati, povest ćemo Sorak, a onda se može dogoditi da joj delegat, na osnovu nekog svog tumačenja, zabrani igranje – komentira Grabčanović.

Predstavnici Jedinstva traže od RS BiH da Sorak podvrgnu ljekarskom pregledu da bi se ustanovilo da li je igranje s maskom za nju opasno ili nije.

Savez se jednom za svagda treba očitovati o problemu nastupa igrača sa zaštitnim rekvizitima na licu, kakvih primjera ima diljem svijeta i na takmičenjima najvišeg ranga.

Unesite komentar