Rusko – kineska okupacija, svađe oko OHR-a samo su sredstvo

Puno toga je pogrešnog u izjavi predsjednice RS-a Željke Cvijanović da Kina i Rusija nepriznavanjem Visokog predstavnika žele uvesti red u BiH. Time ove dvije zemlje ustvari samo nastavljaju podrivati Ustavna i zakonska rješenja u BiH a prvenstveno u vlastitom interesu koji se dijelom ogleda i u sumnjivim investicijama od kojih na kraju BiH ostane samo šteta.Nered im odgovara kako bi i širili svoj ekonomski uticaj kao u Hrvatskoj i Crnoj Gori dovodeći te zemlje u klasično dužničko ropstvo.

Posebno je duga lista propalih ruskih investicija u RS –u od kojih niko osim vlasnika i nekolicijne političara nije imao nikakve koristi.Tako je Vlada RS oslobodila kupce naftne industrije u Modriči obaveza koje su preuzeli otimajući 200 miliona budžetskog novca od građana. Umjesto ulaganja u razvoj naftne industrije Rusi su zaduživali kupljena preduzeća i sebi osigurali profit na kamatnoj razlici. Procjenjuje se da Rafinerija Brod danas ima dugovanja veća od 600 miliona maraka.Nisu građani RS-a slijepi da ne vide kako je sličan, ili još gori scenario bio sa gradnjom TE Ugljevik i HE Mrsovo.
S druge strane Kina je sve prisutnija sa investicijama u BiH, ali i okruženju.Polako ali sigurno kinesku put nade i spasa se sve više pretvara u balkanku glavobolju.Kineske investicije uglavnom prate i njihovi zajmovi iz kojih se kasnije teško izvući.

Sa evropske strane postoji zabrinutost da kineski model investiranja, koji ne podrazumijeva da se zemlje u koje se ulaže obavežu na borbu protiv korupcije ili ograničenja slobode medija, biće u suprotnosti sa ciljevima Brisela u regionu.

Na primer, Kina takođe finansira ekspanziju termoelektrana na ugalj, što se kosi sa evropskim trendovima u oblasti upotrebe fosilnog goriva.

Bosanski političarima sada gori pod nogama jer su odobrili pozajmicu od Kine u iznosu od 614 miliona eura za proširenje termoelektrane na ugalj u Tuzli. Uz to Kinezi gdje god mogu svoje fabrike, a posebno u Srbiji formiraju po modelu „zabranjenih gradova“ gdje se ljudska prava baš i ne poštuju.
Zato jasno je da sukob oko novog Visokog predstavnika nije samo stvar odnosa dvije zemlje prema BiH. To je samo nastavak sukoba Rusije i Kine sa EU i SAD-om u kojoj pokušavaju proizvesti svoje poslušnike. Kada Željka Cvijanović shvati da je samo običan pijun čije će grijehe najskuplje platiti građani RS-a.

Unesite komentar