Šabanović: Na Sajmu šljive oko 300 izlagača iz zemlje i inozemstva

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Pripreme za održavanje 44. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive, koji će se održati od 23. do 27. augusta u Gradačcu, u završnoj su fazi, a očekuje se sudjelovanje oko 300 izlagača iz zemlje i inozemstva.

– Do sada je prijavljeno 220 sudionika i do početka sajma očekujemo da ćemo imati ukupno 300 izlagača iz zemlje i inozemstva. To nam je ovogodišnji cilj i sudeći prema interesu izlagača on bi trebao biti i ispunjen – kazao je Hašim Šabanović, direktor Gradačačkog sajma.

Dodao je kako će na otvaranju sajma, pored izlagača, prisustvovati i veliki broj dužnosnika iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja te nekoliko ambasadora akreditiranih u BiH.

– To je pokazatelj da je ovaj sajam, osim kod privrednika, uvršten i u kalendare institucija i organizacija koje sudjeluju u razvoju poljoprivrede i prehrambene industrije – istakao je Šabanović.

Ove godine, uz podršku EU ProLocal programa, bit će održana prezentacija i predavanje na temu “Prednosti i neminovnost zajedničkog pristupa tržištu”.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u saradnji s grupacijom Svjetske banke i Ambasadom Velike Britanije u BiH, prezentirat će Vodič za izvoz voća i povrća u EU iz BiH i Investicijski profil sektora voća i povrća Federacije BiH.

Velibor Trifković, rukovodilac sektora voća i povrća USAID/Sweden FARMA II. projekt, predstavit će Analizu vanjskotrgovinske razmjene za sektor voća s posebnim osvrtom na šljivu.

I ove godine naučno-stručno predavanje o poljoprivredi s akcentom na voćarstvo će biti održano na poljoprivrednom gazdinstvu “Krušik” u Donjem Skugriću kod Modriče (RS).

Drugog i trećeg dana sajma, 24. i 25. augusta, održat će se Drugi međunarodni kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima.

– Za nas Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, u organizacijskom smislu, počinje već u srijedu 9. augusta, kada se podiže montažna izložbena hala, koja je sastavni dio zatvorenog sajamskog prostora uz objekt Gradačačkog sajma – zaključio je Šabanović.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.