Sabina Ćudić: Mora postojati sankcija za one koji ne izvršavaju obavezu saradnje s ombudsmenom

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić pozdravila je imenovanje tri ombudsmena za ljudska prava u Bosni i Hercegovini na sjednici Predstavničkog doma.

Ali, Ćudić je istovremeno i upozorila da je potrebno što prije u parlamentarnu proceduru uputiti izmjene važećeg Zakona o Ombudsmenu za ljudska prava BiH, imajući u vidu glasne proteste u vezi sa konkursnom procedurom, te drugim pitanjima vezanim za djelovanje ove institucije.

– Nužno je osigurati da postoji okvir sankcija prema odgovornim licima koja ne izvršavaju obaveze u skladu sa Zakonom, budući da izostanak istih onemogućava adekvatnu kontrolu zakonitosti rada javnih organa – kaže Ćudić.

Ona smatra da je također potrebno pristupiti i reformi procesa donošenja odluka, budući da postojeći mehanizam supotpisivanja sva tri ombudsmena očigledno ne funkcionira zbog političkih pritisaka.

– Konačno, potrebno je osigurati aktivnu ulogu civilnog društva na ovom planu, te učiniti da ovaj izbor bude rezultat jednih širih konsultacija, čime možemo smanjiti buduće pritiske na osobe koje se nalaze na čelu ove institucije – kazala je Ćudić, saopćeno je iz Naše stranke.

Više vijesti