Sabina i Samra koje su se pridružile ISIL-u žive su i imaju plan

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Sabina Selimović (15) i Samra Kešinović (16) bile su maloljetne kada su napustile roditeljski dom u Beču 10. aprila 2014. i u Siriji se pridružile ISIL-u.

Kako je jedna od njih tada navela u pismu, otišle su na sirijsko ratište kako bi se borile za islam i da će se sa svojim roditeljima ponovo susresti u raju.

Roditelji djevojčica, bosanskih izbjeglica koji su došle u Austriju tokom rata u BiH, tvrdili su da te poruke nisu napisale njihove kćerke. Rekli su i da su djevojčice prije bijega počele često da idu džamiju koju je vodio radikalni islamski propovijednik iz Beča.

Suprotno tvrdnjama jedne Britanke koja je takođe završila u ISIL-u, obje djevojke, koje su u međuvremenu postale punoljetne, još uvijek su žive, piše Jutarnji list.

Prema najnovijim informacijama austrijskih medija djevojke su preko WhatsAppa i drugih kanala redovno komunicirale sa prijateljicama u Beču. Službe sigurnosti prisluškivale su njihove razgovore pa su tako saznali da su još 2015. izrazile želju da se vrate kući.

Tokom boravka u kalifatu rodile su djecu, a prema posljednjim informacijama trenutno se nalaze u jednom izbjegličkom logoru kod Idliba u blizini sirijsko-kurdske granice i zajedno sa svojom djecom žele da se vrate u Beč. Jedna od dvije djevojake navodno je imala aktivnu ulogu u džihadističkom ratu.

Zakonski gledano, obje djevojke imaju austrijsko državljanstvo i zajedno sa svojom djecom imaju pravo da se vrate u Austriju, ali o tome bi trebalo da odluči državno tužilaštvo.

Ministarstvo vanjskih poslova Austrije želi da omogući ženama i djeci iz Islamske države da se vrate u domovinu, ali taj postupak mogao bi da koči ministar policije Herbert Kickl, pišu austrijski mediji. Istina je da razgovori sa žrtvama Islamske države pokazuju da su i žene u terorističkim organizacijama aktivno podržavale terorizam.

Austrijski mediji ističu kako nije poznata tačna lokacija na kojoj se Sabina i Samra nalaze u ovom trenutku, ali podsećaju da se djevojke teško mogu neopaženo pojaviti u Beču.

Takođe ističu da su razgovori sa žrtvama Islamske države pokazali da su žene u terorističkoj organizaciji u više navrata bile nasilne i aktivno podržavale teroristički sistem.

Njihova priča slična je onoj bitanske državljanke Šamime Begum (19), koja je nedavno u izbjeglištvu, bježeći iz kalifata, rodila sina i želi da se vrati u Britaniju. Njen vapaj podstakao je brojne rasprave u njenoj domovini o tome da li joj treba omogućiti povratak.

Više vijesti