Sabor SPC-a: Ne tako dobri odnosi sa Islamskom zajednicom u BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je večeras da je na upravo završenom zasjedanju razmatrao stanje SPC-a u državama stvorenim na “razvalinama” bivše Jugoslavije, pri čemu je konstatovano da su “animoznost i diskriminacija u odnosu na našu Crkvu prisutne, u većoj ili manjoj mjeri, gotovo svuda”.

“U Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, a naročito u Crnoj Gori, gdje je nedavno potvrđen antievropski i anticivilizacijski prijedlog zakona o Crkvama i vjerskim zajednicama”, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Informativne službe SPC-a.

U saopštenju se navodi da se “tim nacrtom zakona specijalno i namjerno diskriminišu Eparhije crnogorsko-primorska i budimljansko-nikšićka, a predviđa se čak i otimanje svetih hramova i njihovo proglašavanje za vlasništvo države”.

“Takva rješenja ukidaju neotuđivo pravo građanina na slobodu vjeroispovijesti i savjesti i predstavljaju direktno miješanje u unutrašnje crkvene poslove. Tu su i pokušaji nasilnog oduzimanja svetinjâ u korist kanonski i realno nepostojeće ‘Crnogorske Pravoslavne Crkve'”, rečeno je u saopštenju.

Sabor je ocijenio da su odnosi sa Rimokatoličkom Crkvom i sa Crkvama Reformacije u Srbiji, kao i sa Islamskom zajednicom Srbije, tradicionalno dobri i korektni, “što se, nažalost, ne može reći za odnose sa određenim krugovima Rimokatoličke Crkve u Hrvatskoj i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini”.

Vrh SPC-a je “po ko zna koji put izrazio svoju zaprepaštenost i ogorčenost uslijed nekanonskih upada episkopâ i sveštenikâ Rumunske Pravoslavne Crkve u eparhije Srpske Pravoslavne Crkve u Istočnoj Srbiji”.

U saopštenju se ističe da je “najveći problem Pravoslavne Crkve danas crkveni raskol u Ukrajini i promašeni pokušaj Carigradske Patrijaršije da taj problem riješi ‘preko koljena’, na svoju ruku, bez dijaloga sa kanonskom Crkvom u Ukrajini i sa Ruskom Pravoslavnom Crkvom kao cjelinom i bez svepravoslavnog savjetovanja”.

“S tim u vezi, Sabor ostaje pri svom dosadašnjem stavu: naša Crkva ne priznaje novoustanovljenu paracrkvenu strukturu u Ukrajini, na čijem čelu su građani Denisenko i Dumenko, a nalazi se u liturgijskom i kanonskom opštenju samo i isključivo sa kanonskom Ukrajinskom Pravoslavnom Crkvom, na čijem čelu se nalazi Njegovo Blaženstvo mitropolit Onufrije, i sa svim ostalim kanonskim Pravoslavnim Crkvama”, navodi se u saopštenju sa saborskog zasedanja.

U saopštenju se navodi, povodom javnih stavova za obaveznu vakcinaciju djece ili protiv nje, da Sabor “smatra da treba uvažiti razloge naučne medicine, ali i bojazan roditeljâ od njenog primanja”.

Također, u saopšenju je rečeno da su na poziv Sabora, Patrijaršiju posjetili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

“Sabor je sa dužnom pažnjom saslušao izlaganja dvojice srpskih lidera o stanju i problemima našeg naroda u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i šire, kao i o naporima i neravnopravnoj borbi sa moćnicima za očuvanje Кosova i Metohije u sastavu Srbije i o podršci i sveobuhvatnoj pomoći države Srbije našem narodu da opstane na najsvetijoj srpskoj zemlji, Кosovu i Metohiji”, rečeno je u saopštenju.

Oni su obavijestili Sabor i o “bratskoj saradnji državnih organa, obrazovnih i kulturnih ustanova i svih ostalih nosilaca javne odgovornosti u Srbiji i u Republici Srpskoj, na dobro našeg naroda sa obje strane Drine i na njegovo opšte dobro, ma gdje da živi”.

Više vijesti