SAD će uskoro objaviti nove sankcije Siriji

Sjedinjene Države planiraju uvesti nove sankcije protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i njegovih pristalica kako bi izvršile dodatni pritisak na vladu u Damasku, saopćio je u petak zvaničnik State Departmenta.

Najava novih sankcija dolazi u vrijeme dok se američka državna tajnica Hillary Clinton sprema za put u Istanbul radi novih razgovora o sirijskoj krizi, i dok se Washington fokusira na podršku opoziciji koja pokušava svrgnuti Asada s vlasti.

Sjedinjene Države prisiljene su da pribjegnu strategijama izvan Vijeća sigurnosti UN-a nakon što su Kina i Rusija u više navrata stavljale veto na rezolucije protiv sirijskog režima koje su podržavale zapadne zemlje.

Jedan od ključnih oblika pritiska su ekonomske sankcije, koje će se u narednim danima, ili veoma, skoro dodatno pojačati protiv sirijske vlade i onih koji podržavaju njena nastojanja da ugnjetava vlastiti narod, izjavio je zvaničnik.

On je govorio tokom posjete Hillary Clinton Gani, gdje je prisustvovala sahrani predsjednika Johna Atte Millsa.

Ona bi trebala nakratko posjetiti Benin u petak prije nego što otputuje u Istanbul.

Očekuje se da glavne teme razgovora u Istanbulu budu podrška sirijskoj opoziciji, dostava humanitarne pomoći i plan za traziciju vlasti nakon Asadovog odlaska, saopćio je zvaničnik.

Pored objave novih sankcija, očekuje se da Clinton u subotu u Istanbulu objavi dodatnih 5,5 miliona dolara humanitarne pomoći za ljude koji bježe pred sukobima u Siriji, saopćio je drugi američki zvaničnik.

(VisokoIN/Fena)