SAD isporučuje optuženog za ratne zločine u Bosni

Federalni sud u Sijetlu donio je odluku da naturalizovani američki državljanin Edin Džeko (39), koji je u aprilu uhapšen u američkom gradu Everetu prema optužbama za ratne zločine na području Konjica, biti vraćen u BiH.

Džeko je uhapšen 13. aprila na osnovu zahteva iz BiH i od tada se nalazi u pritvoru. On je u SAD došao 2001. godine, američko državljanstvo dobio je 2006. godine, i živeo je u Everetu u državi Vašington.

U dokumentima se navodi da je on bivši višerangirani pripadnik jedinice nekadašnje Armije BiH “Zulfikar”. U optužnici protiv Džeke se opisuje kako je starijeg čovjeka izbacio iz kuće u dvorište i ubio ga, a kada je supruga ubijenog počela da plače, pucao joj je u glavu.

Džeko se pred sudom saglasio da bude vraćen u BiH zbog čega je sudija Džejms Donahju potpisao nalog na osnovu kojeg će tokom narednih dana biti isporučen.

Uz Džeku istog dana američke vlasti uhapsile su i Rasemu Handanović (38), koja je optužena da je bila pripadnica iste jedinice. Handanovićeva je američko državljanstvo dobila 2002. godine, a živela je u predgrađu Portlanda u državi Oregon.

Američke vlasti koordinisale su njeno hapšenje sa Džekovim. U optužnici protiv nje se opisuje kako je tokom napada na selo Trusinu ubila ženu i stariji bračni par.

Džeko i Handanovićeva se terete i da su bili u streljačkom vodu koji je likvidirao nenaoružane hrvatske vojnike i civile. Ubistva su se dogodila tokom sukoba muslimana i Hrvata u BiH.

(VisokoIN/Srna)