Sad je sve jasno: Koliko Srba, Bošnjaka i Hrvata smatra da je BiH njihova domovina

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Rezultati istraživanja agencije Prime Communications kazalo je da 75% građana Bosne i Hercegovine ovu zemlju doživljava kao svoju domovinu, a u istraživanju je učestvovalo 1.250 građana iz cijele BiH.

Da li građani BiH i u kojoj mjeri doživljavaju BiH kao svoju zemlju bila je tema istraživanja Agencije Pime comunication iz Banja Luke. Istraživanje je počelo tokom maja ove godine, rezultati objavljeni prošle sedmice.

Na postavljeno pitanje odgovarali su pripadnici sve tri konfesije iz BiH, odnosno sva tri konstitutivna naroda a više od 75 posto ispitanika je saglasno s tim da je BiH njihova domovina.

Procentualno, 89,3 posto Bošnjaka je potvrdno odgovorilo na anketno pitanje, 22,8 posto Hrvata i 13,3 posto Srba. Srđan Puhalo iz Prime Communicationsa za N1 je kazao da su rezultati očekivani i da ne odstupaju od ranijih dešavanja s obzirom na društveno-političku situaciju.

“Bošnjaci prihvataju BiH kao svoju domovinu, dvije trećine Hrvata također i jedna trećina Srba. Postavili smo malo sofisticiranije pitanje, koje uključuje riječ domovina koja ima posebno značenje i težinu”, kazao je Puhalo.

“U RS-u aktuelna vlast ne dozvoljava da BiH postane domovina Srba, budući da stalno preispituje odnose između BiH i etničkih Srba”, kazao je Puhalo, dodavši da je politika motor koji hrani domoljublje i kroz sve aspekte života kreira tu sliku.

“Koliko će djeca znati o tome najodgovorniji su političari, koji kreiraju nastavni plan i program, ali ni oni nisu svemogući jer još uvijek žive ljudi koji se sjećaju sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka”, riječi su Puhala.

Puhalo smatra da je isključivo politika odgovorna što “samo” 75 procenata ispitanika doživljava BiH kao svoju domovinu, a ne 90 ili 100 prosto njih. Kazao je i to da u RS-u postoji akcenat na vezu Srbije i RS-a, koja je u navratima jako čudna jer među Srbima ne postoji koncenzus o tome šta je matica a šta domovina.

“Jedan dio Srba u RS-u vidi BiH kao domovinu, druga trećina smatra da je to Srbija, a treći da je to RS kao entitet. U toj situaciji, dvije trećine Hrvata doživljava BiH kao domovinu, a Bošnjaci iz velike ljubavi prema BiH zapostavljaju potrebe ostalih naroda”, naveo je Puhalo.

Puhalo je obzirom na rezultate istraživanja prokomentarisao da plan i program u školama je dosta promijenjen nakon rata, te da to nije ništa novo, a da dolaze generacije koje imaju drugačiji odnos prema BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.