SAD ostaje partner BiH u borbi protiv terorizma i kriminala

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Delegacija bh. zvaničnika, predvođena ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, boravila je proteklih dana u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je u razgovorima sa predstavnicima američkog ministarstva pravde i FBI-a istaknuta nedvojbena opredijeljenost naše zemlje za saradnju u oblasti borbe protiv terorizma. S druge strane, američki zvaničnici izrazili su podršku našoj zemlji i kada je u pitanju borba protiv korupcije i drugih oblika kriminala.

Uzvratna posjeta

Osim Mektića, bh. delegaciju su činili i ministar unutrašnjih poslova Federacije Aljoša Čampara, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić, direktor SIPA-e Perica Stanić i Žarko Laketa, načelnik CJB Trebinje.

Uzvratna posjeta očekuje se već početkom ove sedmice, a kako saznajemo, predstavnik američkog ministarstva pravde već danas bi trebao doputovati u Sarajevo. Sjedinjene Američke Države i do sada su pomagale rad bh. pravosudnih i policijskih struktura, pa se i ovi susreti u SAD-u, kao i uzvratna posjeta trebaju tako posmatrati.

– Predstavnici američkih institucija su jako zainteresirani za našu zemlju, za vladavinu prava i zakona. U tom smislu Bosna i Hercegovina ima njihovu pomoć – rekao je za Faktor ministar Čampara.

Bh. delegacija je prisustvovala godišnjem sastanku Internacionalne policijske asocijacije (IPA) u San Diegu, gdje je glavna tema sastanaka bila borba protiv terorizma, organiziranog kriminala i korupcije. Na skupu je učestvovalo 17.000 ljudi, što pripadnika policijskih struktura iz velikog broja zemalja, što učesnika organizacije skupa.

Ministri i direktori policijskih agencija iz BiH obavili su i niz korisnih razgovora sa predstavnicima Ministarstva pravde SAD-a i FBI-a, u okviru čega su posjetili i američki centar za borbu protiv terorizma.

Rad bh. vlasti

Korisni razgovori obavljeni su s ambasadorom Williamom Brownfieldom, pomoćnikom američkog državnog sekretara za međunarodna pitanja narkotika i provođenje zakona. Bh. delegacija se susrela i sa glavnom tužiteljicom SAD-a Lorete Lynch.

– Prilikom posjete njihovog centra za borbu protiv terorizma u Washingtonu, Amerikanci su izrazili interes za saradnju s nama na tom polju. Posmatraju nas kao jednog od ključnih partnera u tome i jako su zadovoljni našim radom. Na tom polju su nam obećali svoju pomoć u svakom pogledu. Dakle, ne samo u oblasti terorizma, nego i kriminala i korupcije. Možemo se osloniti na njih u vidu razmjene podataka. Dogovorili smo i potpisivanje sporazuma s njihovim centrom za borbu protiv terorizma, koji je zaista na najvišem mogućem nivou. Oni nas vide kao partnere, a i mi smo insistirali na održavanju partnerskih odnosa između BiH i SAD-a. To nam je, uz ostale zemlje, najvažniji partnerski odnos koji želimo razvijati – ističe Čampara.

Više vijesti