SAD: Turska ima do 31. jula da ispoštuje rok ili će se suočiti sa sankcijama

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Amerika i Turska nisu ostvarile nikakav napredak u razgovorima u sjedištu NATO-a u Briselu za rješenje spora u vezi sa planovima Ankare da kupi ruski protivraketni sistem “S-400”.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je vršilac dužnosti ministra odbrane SAD-a Mark Esper tokom susreta iza zatvorenih vrata upozorio svog turskog kolegu Hulusi Akara da će nabavka ruskog protivraketnog sistema imati i ekonomski uticaj.

“Ministar je ponovo zauzeo veoma čvrst stav da Turska ne može imati oboje `S-400` i `F-35`. Ukoliko prihvate `S-400` onda moraju osjetiti posljedice ne samo zbog programa `F-35` već i na svojoj ekonomskoj situaciji”, naglasio je zvaničnik, čime je sugerisao na mogućnost uvođenja sankcija Ankari.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je jučer da će Ankara u julu preuzeti ruski protivraketni sistem “S-400”.

Amerika je Turskoj dala rok do 31. jula da odustane od kupovine sistema “S-400” ili će se suočiti sa sankcijama i isključenjem iz programa borbenog aviona “F-35”.

Turska je planirala da kupi “F-35” i ima unosne ugovore za proizvodnju dijelova za taj avion.TOP VIJESTI

Više vijesti