SAD ukinuo sankcije kineskoj kompaniji Xiaomi

Američko Ministarstvo odbrane i Xiaomi su danas postigli sporazum o povlačenju sankcija tj. zabrana. Prema američkom sudu koji se bavio sporom između SAD-a i kompanije, strane su dogovorile način rješavanja spora.

U Xiaomiju, koji je treći najveći proizvođač pametnih mobitela na svijetu, nisu komentirali dogovor, a CNN-u su ustupili samo kopiju jednog sudskog dokumenta.

Nekoliko dana prije nego što će Joe Biden preuzeti dužnost predsjednika, Ministarstvo odbrane je ovu kompaniju uvrstilo na listu onih koje su povezane sa kineskom vojskom. Oni koji su na toj listi su pod oštrim sankcijama, a nekima od njih se onemogućavaju investicije.

Prije nego što će zabrane stupiti na snagu, nadležni američki sud je odobrio prolongiranje sankcija jer je ocijenio da ne postoje uvjerljivi dokazi da je Xiaomi u vlasništvu ili pod nadzorom kineske vojske.

Postizanje navedenog dogovora se tumači kao poboljšanje odnosa između SAD-a i Kine. Ministrica vanjskih poslova najmnogoljudnije države na svijetu Hua Chunying je izjavila da nije upoznata sa sadržajem sporazuma kojim je postignut dogovor.

Kako je kazala, nada se da će aktuelna američka vlast ispraviti greške prethodne vlasti, te omogućiti pošteno, pravedno i nediskriminatorno poslovno okruženje za kineske kompanije. Nakon postizanja dogovora, vrijednost dionica Xiaomija na berzi u Hong Kongu je porasla za šest posto.

Prema navodima suda, strane još pregovaraju o detaljima, a očekuje se da će oni biti dogovoreni do 20. maja, prenosi CNN.

Vezani članci

Snažan zemljotres pogodio Grčku

Visokoin.com

COVID-19: Više od sto umrlih u zemljama regije

Visokoin.com

Njemački SPD pobijedio na izborima ispred konzervativaca Angele Merkel

Visokoin.com

Detalji zločina u Zagrebu: Djeci dao koktel tableta, ugušio ih te oko njih poredao igračke

VISOKOIN.COM

Rijeka Paragvaj na historijskom minimumu

Visokoin.com

Članovi mafijaške porodice koja je harala Rimom osuđeni na 400 godina robije

VISOKOIN.COM