SAD ukinuo sankcije kineskoj kompaniji Xiaomi

Američko Ministarstvo odbrane i Xiaomi su danas postigli sporazum o povlačenju sankcija tj. zabrana. Prema američkom sudu koji se bavio sporom između SAD-a i kompanije, strane su dogovorile način rješavanja spora.

U Xiaomiju, koji je treći najveći proizvođač pametnih mobitela na svijetu, nisu komentirali dogovor, a CNN-u su ustupili samo kopiju jednog sudskog dokumenta.

Nekoliko dana prije nego što će Joe Biden preuzeti dužnost predsjednika, Ministarstvo odbrane je ovu kompaniju uvrstilo na listu onih koje su povezane sa kineskom vojskom. Oni koji su na toj listi su pod oštrim sankcijama, a nekima od njih se onemogućavaju investicije.

Prije nego što će zabrane stupiti na snagu, nadležni američki sud je odobrio prolongiranje sankcija jer je ocijenio da ne postoje uvjerljivi dokazi da je Xiaomi u vlasništvu ili pod nadzorom kineske vojske.

Postizanje navedenog dogovora se tumači kao poboljšanje odnosa između SAD-a i Kine. Ministrica vanjskih poslova najmnogoljudnije države na svijetu Hua Chunying je izjavila da nije upoznata sa sadržajem sporazuma kojim je postignut dogovor.

Kako je kazala, nada se da će aktuelna američka vlast ispraviti greške prethodne vlasti, te omogućiti pošteno, pravedno i nediskriminatorno poslovno okruženje za kineske kompanije. Nakon postizanja dogovora, vrijednost dionica Xiaomija na berzi u Hong Kongu je porasla za šest posto.

Prema navodima suda, strane još pregovaraju o detaljima, a očekuje se da će oni biti dogovoreni do 20. maja, prenosi CNN.

Vezani članci

Dječaka ujeo poskok za lice, hitno prebačen u bolnicu

VISOKOIN.COM

Vučić: Dok sam ja predsjednik u Srbiji neće biti rezolucije o Srebrenici

VISOKOIN.COM

Dačić: Rezolucija o Srebrenici uperena direktno protiv Srbije i RS

VISOKOIN.COM

Gradonačelnik Moskve: Imamo problem s agresivnim sojem, situacija se ubrzano pogoršava

Visokoin.com

Crnogorski parlament usvojio Rezoluciju o Srebrenici

Visokoin.com

Dodik u Antaliji potpisao Deklaraciju SEECP-a koja govori o integraciji u NATO

Visokoin.com