Sadik Ahmetović ne zna gdje se nalazi Ljubuški

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović zatražio je od ministra unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) da se hitno ispita slučaj brutalnog premlaćivanja novinarke i urednice portala “tacno.net” Štefice Galić, koji se dogodio u Ljubuškom.

Ovaj apel ministra Ahmetovića je sasvim uredu, ali je očito upućen na pogrešnu adresu jer se Ljubuški nalazi na teritoriji Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) a ne HNK.

Da li će ministar HNK nešto učiniti ili će ovu ‘naredbu’ državnog ministra proslijediti kolegama u MUP-u ZHK ostaje da se vidi, ali što je sigurno Ahmetović bi trebao pod hitno na dodatne časove iz geografije jer je očito da ne zna u kojem se kantonu nalazi Ljubuški.

Ahmetović je između ostalog, a da nije ništa pogriješio, rekao da je “nedopustivo da je gospođa Galić bila bez policijske zaštite iako joj je prijećeno i njoj i njenoj porodici. Ona je majka troje djece, bez muža i nezaštićena, a pojedine organizacije pozivale su preko lokalnih portala na linč ove hrabre porodice”.

Slučajevi diskriminacije, mržnje, nasilja i nacionalne netrpeljivosti koji eskaliraju ovakvim nasiljem ne mogu se tolerisati u državi kakva BiH nastoji biti, kaže Ahmetović, samo je zaboravio dodati da se i sa neukim ministrima neće stvoriti država kakvu zaslužuju bh. građani.

Ahmetović je od ministra unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Šulente zatražio izvještaj o ovom događaju, te dodatna pojašnjenja kakve su sigurnosne mjere poduzete prilikom projekcije filma “Neđo od Ljubuškog”, ali i šta je kantonalna policija uradila na zaštiti porodice Galić, koja je u svom kantonu već sedmicama izložena medijskom linču.

On također traži izvještaj o tome šta je urađeno tokom dana, jer postoje indicije da se zna ko je pretukao Šteficu Galić.

Zato je Ahmetović javno izrazio žaljenje zbog svega što je posljednjih sedmica preživjela ova porodica, koja je pokazala toliko humanosti i hrabrosti u proteklom ratu.

“Kao ministar sigurnosti i kao čovjek, suosjećam s njima i obećavam da ću uraditi sve šta je u mojoj moći da se počinitelji ovog sramotnog, nehumanog i prijezira vrijednog djela kazne”, istakao je Ahmetović, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(VisokoIN)