Safet Sušić: Protiv Brazila se nećemo obrukati

Selektor Safet Sušić na današnjoj pres-konferenciji je kazao, da protiv ekipe kakva je Brazil niko ne može očekivati da najavimo pobjedu ili neriješen ishod.

“Igračima ne treba veća motivacija od činjenice da igraju s Brazilom. Nama je prvi cilj da se ne obrukamo, da ostavimo dobar utisak, te da u odnosu na jednu takvu reprezentaciju vidimo koliko vrijedimo. Velika bi stvar bila kada bismo ostvarili pozitivan rezultat, jer bi igrači dobili samopouzdanje. Najvažnije je da ne izgubimo s tri ili četri prema nula, što može da se desi ukoliko ne budemo igrali maksimanno ozbiljno i angažovano”, kazao je Sušić.

Za susret s jednom od najboljih reprezentacija svijeta, selektor Sušić pozvao je 19 igrača.

“Neće nam biti potreban veći broj igrača, jer sam najavio da neće biti mnogo izmjena, s obzirom na to da je u pitanju Brazil, protiv kojeg se ne može puno eksperimentisati. Bez obzira na to što se radi o prijateljskoj utakmici pozvao sam najbolje igrače. U toku utakmice vjerovatno će biti samo tri do četiri izmjene”, kazao je Sušić.

Od igrača sa spiska, Sušić se osvrnuo na golmana Ibrahima Šehića i napadača Mehmeda Alispahića.

“Za drugog golmana opredijelio sam se za Šehića, umjesto Kenana Hasagića koji u zadnje vrijeme ne trenira niti brani, te Alispahića da vidim koliko vrijedi i da li se na njega može računati”, kazao je on.

Od igrača sa spiska jedino je povrijeđen Mensur Mujdža, koji će se na Sušićevo insistiranje ipak pojaviti u Sent Gallenu.

“S obzirom na to da do susreta s Brazilcima ima još deset dana insistirao sam da on dođe.
Mujdža je jedan od naših ključnih igrača bez kojeg ne mogu da sastavim ekipu. Da li će igrati, vidjet ćemo”, kazao je Sušić.

Reprezentacija BiH će okupiti 26. februara u Sent Gallenu, a do susreta s Brazilcima planiran je trening.

Pored utakmice s Brazilom, reprezentacija BiH u ovoj godini će odigrati još tri prijateljska susreta – protiv Republike Irske (26. maja u Dablinu), Meksika (31. maja u Čikagu) i
Velsa (15. augusta u Cardiffu).

Spisak igrača:

golmani: Asmir Begović i Ibrahim Šehić;
odbrana: Mensur Mujdža, Boris Pandža, Emir Spahić, Saša Papac i Sanel Jahić;
sredina terena: Miralem Pjanić, Elvir Rahimić, Zvjezdan Misimović, Adnan Zahirović, Sejad Salihović, Senad Lulić, Haris Medunjanin, Darko Maletić i Senijad Ibričić;
napad: Mehmed Alispahić, Vedad Ibišević i Edin Džeko.

(VisokoIN/Fena)