Salman podvrgnut uspješnoj operaciji uklanjanja žučnog mjehura

Saudijski 84-godišnji vladar, kralj Salman bin Abdulaziz, podvrgnut je uspješnoj operaciji uklanjanja žučnog mjehura, javila je u četvrtak državna novinska agencija SPA, nakon što je primljen u bolnicu u ovoj sedmici.

Kralj, koji vlada najvećom svjetskom izvoznicom nafte i bliskom američkom saveznicom od 2015., ostat će u bolnici još neko vrijeme kako bi primao tretman, javila je SPA.

Kralj Salman, čuvar najsvetijih mjesta islama, primljen je u bolnicu u prijestonici Rijadu nakon što je imao upalu žučnog mjehura u ponedjeljak.

On je otada predsjedavao sastancima svoje vlade putem video veze iz bolnice i mogao se vidjeti na snimcima kako sjedi za stolom, čita i pregleda dokumente.

Kralj Salman bio je krunski princ i zamjenik premijera duže od dvije i po godine od juna 2012. prije nego što je postao kralj. On također obavlja dužnost guvernera regije Rijad duže od 50 godina.

Saudijski de facto vladar i prvi u liniji naslijeđivanja na tron je kraljev sin, princ Mohammed bin Salman, koji je u široj javnosti poznat kao MbS and i pokrenuo je ekomomske reforme zemlje ovisne o izvozu nafte.

Princ je danas primio telefonski poziv od američkog predsjednika Donalda Trumpa po pitanju kraljevog zdravstvenog stanja, javila je SPA.

Trump je poželio kralju brzi oporavak, prenosi SPA, dodajući da su on i princ razgovarali o regionalnim i međunarodnim dešavanjima.

Tridesetčetverogodišnji princ, koji je popularan među brojnim mladim Saudijcima, dobio je pohvale od domaće javnosti zbog ublažavanja društvenih restrikcija u konzervativnom muslimanskom kraljevstvu, dajući veća prava ženama i obećavajući da će izvršiti diverzifikaciju ekonomije.

Njegovom ugledu nanešen je težak udarac nakon ubistva novinara Jamala Khashoggija u 2018, od ruku saudijskog sigurnosnog osoblja koje se smatra bliskim princu, prenosi Reuters.