Sam ću se braniti kao Slobodan Milošević

Saif al-Islam Gadafi, najpoznatiji sin pokojnog Moamera Gadafija, kazao je pravniku Ahmedu al-Jehaniju, kojem je dodijeljen Saifov slučaj i koji djeluje kao posrednik između libijske vlade i Međunarodnog kaznenog suda, da ne želi advokata te da će se “sam braniti pred sudom, kao Slobodan Milošević”.

Jedini je problem u tome što su sve manje šanse da će dobiti priliku braniti se pred ICC-om poput Miloševića, jer su libijske vlasti odlučile suditi mu kod kuće. Da cirkus bude potpun, ni libijske vlasti mu možda neće moći suditi, jer je Saif još uvijek u rukama paravojnih jedinica iz Zintana, koje odugovlače s njegovom predajom vladi.

“Pokušavamo ljude i Zintana uvjeriti da se nisu borili za Zintan, već za Libiju”, kazao je al-Jehani za Reuters. “Neki od njih Saifu žele suditi u Zintanu, jer se boje da će pobjeći ukoliko ga predaju Tripoliju.

Glasnogovornik zintanske grupacije koja drži Gadafija kazao je kako nemaju problema s tim da ga predaju vlastima, ali tek kada dokažu da imaju dovoljno dobro osiguranje da zaštite i čuvaju nekog poput Saifa. “Taj čovjek ima mnogo novca i mnogo pristaša u Tripoliju”, kazao je al-Zintani.

(VisokoIN)