Samsung mora platiti Appleu milijardu dolara zbog krađe patenata

Federalni sud u Californiji je naredio Samsungu da Appleu plati odštetu od jedne milijarde dolara zbog krađe softvera i drugih patenata. Dvije kompanije su nedavno započele žestoku sudsku borbu zbog intelektualnog vlasništva, u kojoj je Apple tvrdio da je korejska firma kopirala kljčne osobine iPhonea i iPada.

Američki sud je odlučio da stane na stranu Applea i dosudio je odštetu od 1,05 milijardi dolara štete, a istovremeno su odbili sve navode Samsunga da je kopirano i nekoliko njihovih patenata.

Iako nisu prihvatili sve tvrdnje Applea, porota je rekla da je Samsung bio jako domišljat tokom kršenja Appleovih prava o intelektualnom vlasništvu. Apple je tužbu podnio u aprilu 2011. godine, a od rivalske firme su tražili odštetu od 2,5 milijardi dolara.

Apple je tada naveo da je Samsung preuzeo patente kako bi postali najveći svjetski proizvođač pametnih telefona kopiranjem njihovog dizajna, što im je donijelo milijarde dolara profita. Nakon toga, Samsung je podnio tužbu protiv Applea, zahtijevajući 399 miliona dolara odštete.

Ova presuda bi mogla učvrstiti Appleovu dominaciju na tržištu mobilnih uređaja, a mogla bi dovesti i do potpune zabrane prodaje određenih Samsungovih proizvoda.

“Ovo je velika pobjeda za Apple. Dovoljno je velika da bude najveća presuda o patentima u historiji”, napisao je Mark Lemley, profesor prava na Stanfordu.
Kao rezultat presude, cijena Appleovih dionica je skočila za 12 dolara po dionici i sada iznosi 675 dolara, prenosi CNN.

“Ova presuda će dovesti do toga da će kupci imati manje izbora, manje inovacija i potencijalno veće cijene. Žalosno je to što se zakon o patentima može manipulisati kako bi se jednoj kompaniji dao monopol nad pravougaonicima sa zaobljenim uglovima, ili nad tehnologijom koju Samsung i druge kompanije svakodnevno poboljšavaju. Kupci imaju pravo na izbor, a oni znaju šta kupuju kada uzmu Samsungov proizvod.

Ovo nije konačna odluka u ovom slučaju niti u sudskim borbama širom svijeta, u kojima su već odbačene mnoge tvrdnje Applea. Samsung će nastaviti da svara inovacije i daje mnoge izbore kupcima”, stoji u oficijelnoj izjavi Samsunga.