Sanela Jenkins dobila prestižnu nagradu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Svjetski poznata poslovna žena, filantropkinja i bosanska lobistkinjaSanela Diana Jenkins dobitnica je nagrade za jednu od tri najbolje svjetske inovacije u oblasti pravde u svijetu za 2012. godinu.

Nagrade dodjeljuje Institut za međunarodno pravo (Hiil) u Hagu.

Projekat Sanele Jenkins pod nazivom “Ljudska prava i Međunarodni krivično-pravni on-line forum“ nagrađen je kao idealan način za uspostavu komunikacije između lokalne pravne zajednice, svjetske zajednice i Međunarodnog krivičnog suda (ICC).

Fondacija „Sanela Dijana Jenkins“ saopćila je da je Forum rezultat djelovanja Programa za ljudska prava koji je ova filantropkinja osnovala pri Univerzitetu u Kaliforniji (UCLA).

“Edukacija, debate i pristup su ključne komponenete Međunarodnog krivičnog suda”, kazala je Jenkins i poručila da joj je pravda važnija od svega.

“Živjela sam između ratnog horora koji se desio u mojoj zemlji i ubjeđenja da su vladavina zakona i međunarodni nadzor neophodni u zaštiti ljudskih prava osjetljive i ranjene populacije.

Zbog toga je jako važno da od Bosne i Hercegovine napravimo zemlju u kojoj će vladavina prava biti na prvom mjestu. Mi smo multikulturalna zemlja i zbog toga je pravo još važnije, gdje će građanin biti u centru, a naši političari štititi suverenitet države i Ustav koji garantuje jedinstvo zemlje”, kazala je Jenkins.

Predstavnica Instituta za međunarodno pravo (Hiil) u Hagu, Anne van Aaken, kazala je kako je cilj nagrade koju je dobila Jenkins prepoznavanje inovacija u pravnom sektoru.

„Ima jako puno inovacija koje zaslužuju da budu nagrađene i da budu promaknute kao kao primjeri inovativnih ideja. Forum Sanele Jenkins je jedinstven jer promovira komunikaciju između zajednice i Međunarodnog tribunala”, istakla je profesorica Aaken.

Projekat Sanele Diane Jenkins “Ljudska prava i Međunarodni krivično-pravni on-line forum“ dobio je najveći broj glasova za vrijeme glasanja koje je trajalo dvije sedmice.

Za nagrade je bilo nominirano 39 projekata iz cijelog svijeta.

(VisokoIN/AA)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.