Saradnja s CIA-om: Pentagon reorganizuje špijunske službe

Nakon decenije intenzivnog bavljenja ratnim zonama, Pentagon reorganizuje svoje tajne špijunske operacije i šalje više oficira operativaca na zajednički rad sa oficirima Centralne obaveštajne agencije (CIA), kako bi sakupljali obaveštajne podatke u zemljama kao što je Kina.

Nekoliko stotina oficira operativaca činit će novu vojnu obavještajnu službu proizašlu iz vojne obaveštajne agencije, a oficiri će biti slati kao pojačanje američkim obaveštajnim timovima u regionima koji sada privlače veću pažnju.

U te regione spadaju Afrika, gdje je Al Kaida sve aktivnija, dijelove Azije gdje američku zabrinutost izazivaju sjevernokorejska raketna prijetnja i kineska vojna ekspanzija.
O ovoj reorganizaciji govorio je visoki vojni zvaničnik, pod uslovom da ne bude imenovan, naglašava AP.

Oficiri operativci američkog ministarstva odbrane već sakupljaju širom planete obavještajne podatke o terorizmu, oružju za masovno uništenje i o drugim pitanjima, uglavnom radeći van stanica CIA u ambasadama, kao pravi tajni agenti.

Međutim, jedna interna studija koju je sproveo prošle godine direktor nacionalne obaveštajne službe pokazala je da se agencija i dalje najviše bavi svojom tradicionalnom misijom snabdjevanja obavještajnim podacima vojske u ratnim zonama, a manje onim što se naziva prikupljanje “državnih” obavještajnih podataka i njihovom razmjenom sa drugim američkim obaveštajnim agencijama, kazao je isti zvaničnik.

Ova studija je takođe došla do zaključka da Pentagon nije uvijek nagrađivao napredovanjem obavještajce koji su radili u inostranstvu pa su njegovi najiskusniji operativci često prelazili da rade za CIA.

Tako da nova služba treba da pokrije gubitak osoblja, da učini da obaveštajni rad postane dio profesionalnih vojnih karijera i da budu nagrađivani oni koji se pokažu kao uspješni u tajnim operacijama u inostranstvu.

Ovi oficiri operativci, neki vojni a neki civilni, odgovaraće direktno najvišem obavještajnom predstavniku u toj stanici, uglavnom šefu CIA, ali će raditi i za svoju obavještajnu agenciju u Americi.

Kako američka agencija AP prenosi, izgleda da je ovaj dogovor napravljen zbog ranijih pritužbi o ekspanziji vojne obavještajne službe, što su CIA i druge agencije smatrale vojnim ulaskom u njihov atar.

Ove promjene su razradili najviši obavještajni zvaničnik Pentagona, podsekretar ministarstva odbrane za obavještajna pitanja, Majkl Vikers (Michael Vickers), i njegov kolega iz CIA i predali ih Kongresu prije nego što je ovaj novi program u petak odobrio Leon Paneta (Panetta), američki ministar odbrane.

(VisokoIN/Tanjug)