da block

Sarajevo će biti, sve drugo će proći

da block

Povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, aktivisti i aktivistice Inicijative mladih za ljudska prava BiH tradicionalno su obilježili sarajevske «ruže», tragove od granata koji su ostali u betonu sarajevskih ulica i zgrada, a pred Ekonomskim fakultetom pozvali građane da učestvuju u akciji ispisivanja poruka voljenom gradu. Akcija je naišla na veliki odziv građana i građanki koji su svoja razmišljanja i emocije trajno zabilježili kroz druženje sa aktivistima. Jedna od najčešćih poruka bila je «Sarajevo će biti, sve drugo će proći».

sarajevo_6april_1

“Ovaj dan je važan zbog kulture sjećanja koju mi preko Inicijative održavamo kroz ovakve akcije. Kad već institucije ne drže do ovakvih spomenika, željeli smo obilježiti “ruže” kako bismo otrgnuli od zaborava sve ono što nam se dogodilo”, istakla je Aldijana Okerić, ispred Inicijative mladih za ljudska prava BiH.

Aktivisti i aktivistice su u druženju sa građanima i građankama evocirali uspomene na ratne godine, te se ponovo osjetio duh solidarnosti i zajedništva koji je krasio Sarajlije i Sarajke tokom četiri godine opsade. Kako je objasnila Okerić, akcija u kojoj su razgovarali s građanima dala im je mogućnost da čuju njihovo mišljenje. “Sjećanja starijih na sve kroz šta su prošli, nama mladim generacijama izuzetno je važna”, zaključila je ova aktivistica koja je zajedno sa svojim kolegama i kolegicama jutros od Katedrale sve do zgrade Parlamenta BiH polagala ruže na «sarajevske ruže» u znak sjećanja na opsadu Sarajeva i stradanje grada-heroja. Među zainteresiranima za akciju bili su i prolaznici iz drugih gradova, pa su Splićani napisali «Sarajevo, ljubavi naša!».

sarajevo_6april_2

Inicijativa mladih za ljudska prava BiH već godinama obilježava važne datume iz recentne prošlosti, kako bi kroz suočavanje sa prošlošću sa svojim vršnjacima učestvovali u izgradnji budućnosti na temeljima razumijevanja, poštovanja i povjerenja.

(VisokoIN)