Sarajevo među najpoželjnijim turističkim destinacijama u 2014.

Glavni grad Bosne i Hercegovine će u 2014. biti jedna od najpoželjnijih destinacija za putovanje. Nakon što je magazin National Geographic svrstao Sarajevo na listu must-see destinacija u ovoj godini, isto je uradio i američki portal Daily Beast.

U ovoj godini Sarajevo će obilježiti 100 godina od atentata na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju. Taj događaj bio je uvod u Prvi svjetski rat, tako da će Sarajevo biti centralno mjesto obilježavanja stote godišnjice od početka tog krvavog sukoba, piše Daily Beast.

Bit će ovo godina u kojoj će svoja vrata otvoriti obnovljena Gradska vijećnica, biser pseudomaurske arhitekture i simbol grada, koja je spaljena 1993. godine pri čemu je izgorjelo dva miliona knjiga Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Sarajevo je grad bogat kulturom i tradicijom, no ne čini ga samo to atraktivnom. Pješačke staze dovest će vas do najvišeg vodopada na Balkanu – Skakavca. Sarajevo je okruženo planinama koje su meta brojnih turista jer pružaju višestruke mogućnosti aktivnog odmora.

Na listi najpoželjnijih destinacija u 2014. Daily Beast uvrstio je i Cape Town u Južnoafričkoj Republici. Jedan od razloga zbog kojih trebate posjetiti ovaj grad jeste i odavanje počasti nedavno preminulom južnoafričkom lideru Nelsonu Mandeli.

Na listi su i glavni grad Latvije Riga, koja doživljava pravi procvat posljednjih godina, zatim Erbil u Iraku koji se smatra sigurnim za turiste, a imenovan je glavnim gradom arapskog turizma u 2014.

Daily Beast preporučuje i posjetu engleskom Yorkshireu, Detroitu, jezeru Myvatn na Islandu, Zanzibaru…

(VisokoIN/Klix.ba)

Vezani članci

Dodik: Ako se ne vratimo na izvorni Dejton, za šest mjeseci proglašavamo nezavisnost RS

VISOKOIN.COM

Detalji zločina u Zagrebu: Djeci dao koktel tableta, ugušio ih te oko njih poredao igračke

VISOKOIN.COM

Vlada KS: Softverska fiskalizacija mnogo bolje rješenje

Visokoin.com

Da li će ikada biti moguć zajednički nastup bh. političara?

Visokoin.com

GASNA KRIZA Džindić upozorenja ignorisao mjesecima, sada iz medija ‘saznaje’

Visokoin.com

Članovi mafijaške porodice koja je harala Rimom osuđeni na 400 godina robije

VISOKOIN.COM