Sarajevo: Potvrđena optužnica protiv četiri ljekara zbog korupcije

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu kantonalnog Tužilaštva protiv ljekara Dragiše Đogovića, Eldine Handžić, Emira Barakovića i Harisa Pandže, koji se terete da su u svojstvu medicinskih radnika od januara do kraja juna 2019. godine od pacijenata Opšte bolnice “Abdulah Nakaš” u više navrata uzimali novac za zdravstvene usluge mimo redovne blagajničke procedure.

Iz Tužilaštva je saopšteno da su optuženi, uz prethodni dogovor, saopštavali pacijentima da su dužni izvršiti plaćanje obavezne participacije za obavljene medicinske usluge i da to mogu učiniti na blagajni bolnice ili ambulanti lično njima.

Nakon što su pacijenti pristajali da izvrše plaćanje u ambulanti, u uvjerenju da plaćaju naknadu za obavljenu medicinsku uslugu, predavali su novac najčešće Eldini Handžić ili spuštali na sto u ambulanti u prisustvu Dragiše Đogovića, Emira Barakovića ili Harisa Pandže, pri čemu pacijentima nisu izdavane nikakve specifikacije ili potvrde o uplatama, a novac prisvajali za sebe.

U optužnici je predloženo da se na glavnom pretresu saslušaju 44 svjedoka, vještak ekonomske struke, izvođenje 221 materijalni dokaz, uključujući izvođenje dokaza pribavljenih posebnim istražnim radnjama koje su sprovodili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Medicinski radnici optuženi su za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Unesite komentar