Sarajevo spremno za početak Evropskog prvenstva u taekwondou

Taekwondo savez Bosne i Hercegovine početkom ove godine dobio je organizaciju Evropskog prvenstva, koje će se od 10. do 13. decembra održati u dvorani hotela Hills na Ilidži.

Bh. savez je dobio organizaciju pet velikih događaja, ali se zbog okolonosti pandemije održavaju samo Evropsko prvenstvo za seniore u olimpijskim kategorijama i Evropsko prvenstvo za kadete.

Povodom velikog takmičenja u Sarajevu su se javnosti obratili Samir Šarić, predsjednik Organizacionog odbora takmičenja, Ali Sagirkaya, delegat u ime Evropske taekwondo federacije, Haris Husić, trener reprezentacije Bosne i Hercegovine, te bh. reprezentativac Dinko Šegedin.

“Taekwondo savez BiH organizuje po prvi put Evropsko prvenstvo. Prijavljene su 33 zemlje, što je velika čast i zadovoljstvo za nas kao organizatore, pogotovo u ovim teškim trenucima koje su zadesile čitav svijet. Iako smo imali veliki broj organizacionih izazova, uspjeli smo savladati prepreke i spremni smo za sutrašnji početak prvenstva. Mišljenja sam da će ovo prvenstvo biti jedno od najbolje organizovanih do sada”, istakao je Šarić.

Sagirkaya je prenio pozdrave predsjednika evropske federacije Sakisa Pragalosa i zahvalio organizacionom odboru na kreiranju prilike za taekwondoiste.

“Ovo je jedan od prvih događaja nakon početka pandemije COVID-19. Taekwondo savez BiH je odlično organizovao protokole, i iako do sada nisu imali iskustva sa organizacijom evropskih prvenstava u taekwondou, moram istaći da su dosadašnje pripreme i organizacija mnogo bolje od drugih zemalja koje su imale priliku biti domaćini ovog prestižnog takmičenje”, kazao je Sagirkaya.

Trener bh. selekcije Husić naglasio je da će reprezentativci dati maksimum kako bi ostvarili što bolje rezultate.

“Prije svega želim istaći da mi je čast voditi našu reprezentaciju i to na takmičenju u našoj zemlji. Ovo je prvo prvenstvo poslije duge pauze, a mi ćemo učiniti sve da na najbolji način predstavimo našu reprezentaciju. Predstavljat će nas 14 seniora i 18 kadeta, a najviše očekujemo od Nedžada Husića, Dinka Šegedina i Marije Štetić. Konkurencija je zaista jaka, ali učinit ćemo sve da ostvarimo što bolje rezultate”, rekao je Husić.

Jedna od najvećih nada BiH na predstojećem Evropskom prvenstvu je Šegedin, koji je nedavno odlučio napustiti hrvatsku reprezentaciju i priključiti se bh. timu.

“Vrijedno treniramo i tempiramo formu. Dat ću sve od sebe kako bi predstavio sebe i državu u najboljem svjetlu. Nadam se da će biti prostora za neku od medalja, iako je konkurencija zaista ogromna”, zaključio je Šegedin.

Evropsko prvenstvo biće održano uz poštivanje svih restrikcija i epidemioloških mjera u vezi sa pandemijom COVID-19, a takmičari će na borbe dolaziti direktno iz svojih soba.

Na prvenstvu u seniorskoj i kadetskoj konkurenciji učestvuje 300 takmičara, a Bosnu i Hercegovinu predstavljaće 32 takmičara.