U akciji SIPA-e razbijene dvije grupe dilera droge

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ razbili su u odvojenim akcijama na području sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona dvije organizovane kriminalne grupe koje se bave preprodajom droge i zaplijenili određenu količinu oružja i droge.

U ovim odvojenim akcijama, koje su izvedene danas i u petak, 24. februara, uhapšeno je šest pripadnika kriminalnih grupa, te oduzeto šest automatskih pušaka, pištolj, 7,5 kilograma opojne droge “skank” i pet kilograma opojne droge “spid”, saopšteno je iz SIPA-e.

Nakon višemjesečnih aktivnosti, pripadnici SIPA-e uhapsili su danas na području Kantona Sarajevo članove kriminalne grupe H.M, H.K. i M.K, koji su duži period na području Sarajeva i šire rasturali “skank”, koja je u BiH krijumčarena sa područja Kosova i Crne Gore.

Današnja akcija, kao i pretresi lokacija koje su koristili uhapšeni, provedeni su po naredbi Tužilaštva BiH, a uz asistenciju policijskih službenika Granične policije BiH i MUP-a Kantona Sarajevo.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, biti predati Tužilaštvu BiH na dalje postupanje uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnim drogama.

Pripadnici SIPA-e uhapsili su u petak, 24. februara, na području Zeničko-dobojskog kantona članove organizovane kriminalne grupe N.H, N.H. i Z.Š, koji su duži period na području Zenice rasturali “spid” krijumčaren iz Holandije u BiH.

Uhapšeni su nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e predati Tužilaštvu BiH, nakon čega im je Sud BiH odredio pritvor od 30 dana.

Ove dvije akcije na području Zenice i Sarajeva nastavak su uspješnih aktivnosti koje je SIPA provodila posljednjih godina, navodi se u saopštenju i dodaje da je borba protiv ilegalne trgovine drogom jedan od prioriteta u radu Agencije.

Iz SIPA-e podsjećaju da su službenici ove policijske agencije 2. februara na području Sarajeva zaplijenili 6,6 kilograma heroina, čija je tržišna vrijednost procijenjena na oko milion KM.