Sarajevo: Za obnovu trebevićke žičare EU će donirati 2,2 miliona eura

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Peter Sorensen i ambasador Švicarcke konfederacije Andre Schaller obišli su danas lokalitete polazne i krajnje stanice trebevićke žičare, u naseljima Bistrik i Brus.

Posjeta je realizirana u svjetlu predstojeće, opsežne pomoći Evropske unije obnovi kapaciteta trebevićke žičare u ukupnom iznosu od 2,2 miliona eura iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoc (IPA), saopćeno je iz Delegacije Evropske komisije u BiH.

Tokom obilaska lokaliteta, ambasador Sorensen je svjedočio trenutnom stanju u kojemu su kapaciteti i ruta žičare, kako bi bio upoznat s lokacijom jednog od značajnih prioriteta Evropske unije u domenu poboljšanja poslovne i transportne infrastrukture u BiH.

Nakon sto je švicarski ski-centar Graechen donirao opremu u decembru 2011. godine, EU preuzima daljnje finansiranje izrade idejnog rješenja, pripreme i izvođenja građevinskih radova na obnovi kapaciteta žičare i instalacije sve opreme i stubova, kao i nadzora i kontrole kvalitete radova.

Podrška procesu obnove trebevićke žičare je već započeta finansiranjem izrade idejnog rješenja koje je u toku, i svih pripremnih radnji koje će osigurati zadovoljavajući, tehnički korektnu i administrativno kompletiranu osnovu za objavu tzv. “dizajniranje i izgradnja” tenderske procedure za radove koji će voditi ka obnovi kapaciteta trebevićke žičare.

Početak procedure za ugovaranje radova i nadzora se očekuje u jesen ove godine, dok bi okvirni završetak radova mogao biti do jeseni 2013. godine, kada se očekuje da bi žičara mogla biti ponovo u punoj funkciji.

(VisokoIN/Fena)