Sarajevski kiseljak bi mogao izgubiti koncesiju u BiH: Crpe veće količine vode od onih koje plaćaju

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Sarajevski kiseljak d.d. crpi veće količine vode od predviđenih Ugovorom, ali ne posjeduje ni vodoprivrednu dozvolu za crpljenje te vode, navodi se u Izvještaju o radu komisije za koncesije Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu, piše bh. novinska agencija Patria.

U Izvještaju se navodi kako je Sarajevski kiseljak d.d. Kiseljak jedan od koncesionara u Federaciji BiH koji nije htio prihvatiti sugestiju i prijedlog izmjene ugovora o koncesiji, koji je naložila bivša Federalna vlada, te je i dalje nastavio koristiti veće količine vode od onih koje plaća po ugovoru o koncesiji.

Cijeli slučaj prošle je godine završio je na sudu. Sarajevski kiseljak je tužbom protiv Vlade pokrenuo postupak kojim je pokušao poništiti novi Vladin prijedlog o koncesiji, ali je Kantonalni sud u Sarajevu odbacio tužbu Sarajevskog kiseljaka.

Komisije za koncesije FBiH predložila je nakon toga Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da raskine ugovor o koncesiji sa Sarajevskim kiseljakom, no tadašnji federalni ministar poljoprivrde Jerko Ivanković Lijanović prijedog nikada nije sproveo.

Sarajevski kiseljak proizvođač je najprodavanije mineralne vode na tržištu Bosne i Hercegovine, kojeg je 2000. godine preuzeo hrvatski Agrokor, vlasnika Ivice Todorića, piše Patria.TOP VIJESTI

Više vijesti