Šarović: Podržaćemo vraćanje prenesenih nadležnosti na Republiku Srpsku

Ukoliko posebna sjednica NSRS bude zakazana SDS neće slijediti SNSD u njihovim inicijativama i izgradiće svoj poseban stav o svakom pitanju koje je za Republiku Srpsku od velikog značaja, izjavio je danas u Istočnom Sarajevu predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

On je, nakon sjednice Glavnog odbora, kazao da SDS smatra da je politika SNSD i Milorada Dodika najveća opasnost po mir i stabilnost i opasnost za Republiku Srpsku i njenu dejtonsku poziciju.

Šarović je istakao da se SDS u svom programu zalaže za izvorni Dejtonski sporazum i da se sve nadležnosti, koje su na bilo koji način prenesene na nivo BiH, trebaju u odgovarajućoj proceduri vratiti pod okrilje Srpske.

„Ali sa druge strane mi mislimo da se to treba desiti na način na koji su te nadležnosti i prenesene, a znamo da je najveći dio tih nadležnosti preneseno glasanjem i u Narodnoj skupštini RS i Parlamentu BiH, prije svega glasovima SNSD i vladajuće garniture“, podsjetio je Šarović.

“Mi jesmo za izvorni Dejton i sve inicijative treba da se sprovedu na miran način”, rekao je Šarović.

Komentarišući najave nekih tužilaca da bude formiran predmet u Tužilaštvu BiH protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Šarović je rekao da su inicijative o vraćanju nadležnosti potpuno legitimne i da je legitimno da neko iz Republike Srpske pokrene inicijativu da se te nadležnosti vrate.

“Ne vidim zašto bi neko zbog toga mogao krivično da odgovara”, dodao je Šarović i naglasio da bi koalicioni partneri trebalo da se dogovore o vraćanju nadležnosti i da će SDS glasati za njihovo vraćanje jer je taj stav ustavan i zakonit.

Šarović je rekao i da je stav SDS-a da opozicija na vanrednim izborima za gradonačelnika Prijedora ima zajedničkog kandidata i da će narednih dana inicirati sastanak sa liderima opozicionih stranaka da bi pokrenuli aktivnosti za te izbore.

Unesite komentar