-7.5 C
Visoko
20. Januara 2022.

Šarović: Za opoziciju u RS brisanje etničkog prefiksa nije problem

Nakon razgovora u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu, predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je kako za opoziciju u Republici Srpskoj brisanje etničkih prefiksa prilikom izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao ni asimetrična rješenja, ne predstavljaju problem.

Osim Šarovića, sastanku sa predstavnikom Ministarstva vanjskih poslova SAD za izbornu reformu u BiH Metjuom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Ajhorst, prisustvovali su i lideri PDP-a i DNS-a, Branislav Borenović i Nenad Nešić.

Šarović je rekao da su međunarodni izaslanici željeli čuti stav opozicije o izbornim promjenama i o situaciji u Bosni i Hercegovini.

“Ponovili smo da je Izborni zakon vrlo važan za evropski put BiH jer je to jedan od uslova i prioriteta EU”, naveo je Šarović, dodajući da su sagovornicima kazali i da vlast sve čini da se to ne desi.

“Ja sam im rekao da će se načekati mnogo, da ne znaju s kim ovdje imaju posla, da ih gledaju u oči, a da lažu. Oni im govore o evropskom putu, o reformama u Bosni i Hercegovini, ja im kažem – sve su vas slagali. Oni uopšte ne žele bilo kakve promjene jer im ova situacija savršeno odgovara, i ovaj Izborni zakon”, izjavio je Šarović, uz konstataciju da su njegovi sagovornici bili šokirani.

Predsjednik SDS-a je rekao kako su zvaničnicima iz SAD-a i EU posebno naglasili važnost tehničkog aspekta izmjena Izbornog zakona BiH “jer izbore osvajaju oni koji broje glasove”.

Unesite komentar