Šatorović i Bajramović u panici: Pritiscima i prijetnjama žele ostati u foteljama

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ismet Bajramović i Selvedin Šatorović, sindikalni aristokrati koji su izgubili podršku članica Saveza samostalnih sindikata BiH su, nakon miniranja kongresa, krenuli u bjesomučnu kampanju pritiska, kako bi se održali u foteljama. Osnovni cilj im je zadržati plaće od nekoliko hiljada KM mjesečno te nebrojne privilegije na osnovu kojih je samo Šatorović u 2017 g. inkasirao i do 50.000 KM!

Kako saznajemo, bijesni zbog poraza, Bajramović i Šatorović svoj bijes iskaljuju na uposlenicima Saveza. Večer nakon što su napustili Kongres, onemogućavajući tako izbor rukovodstva, pred više od 30 svojih poslušnika Šatorović se u prostorijama sindikalnog restorana butalno izderao na uposlenike, uz optužbe “da su loše organizirali Kongres,” valjda misleći da su mu oni, a ne delegati, trebali osigurati pobjedu za čelnika Saveza.

Istovremeno im je uz psovke zaprijetio “da će biti otpušteni i da neće moći naći novi posao.”

Vijesti.ba, iz krugova bliskih sindikatima, saznaju da se maltretiranje uposlenika nastavlja te da se na pravnu službu ove institucije vrši pritisak da pogrešno tumači statu,t kako bi se spriječio nastavak Kongesa i sasvim izvjesna smjena Bajramovića i Šatorovića.

Ovakvo ponašanje poražene strukture poprima obilježje mobinga, koji je kažnjiv po Zakonu o radu FBiH. Ironija je u tome da upravo Savez samostalnih sindikata BiH, umjesto da štiti prava radnika, krši prava svojih uposlenika.

Bajramović i Šatorović su, kako smo već pisali, i ranije kršili prava svojih radnika. Naime, dok su oni trošili desetine hiljada KM za skupa putovanja i reprezentaciju, te sebi isplaćivali astronomske plaće, radnicima nisu isplaćivali plate niti su uplaćivali doprinose i topli obrok.

Miniranjem Kongresa i pritiscima koje vrše posljednjih dana, Bajramović, Šatorović, ali i Bajro Melez i drugi samo dodatno pokazuju da se radi o lažnim sindikalistima kojima nije stalo do očuvanja krovne sindikalne institucije nego isključivo do vlastitih interesa.

Nakon kongresa, oni su krenuli u žestoku medijsku kampanju kojom pokušavaju skriti razloge zbog kojih su izgubili podršku u Sindikatu, zbog čega su im odbijeni izvještaji o radu i poslovanju te zamazati oči javnosti zbog činjenice da su predmet interesiranja istražnih organa.

Više vijesti