Savjetnici dobijali po 1.000 eura dnevno za “Agrokor”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Svaki savjetnik za restrukturiranje u “Agrokoru” zarađivao je 1.000 eura dnevno, a među njima su i članovi takozvane Borg grupe, koji su prvo napisali “Lex Agrokor”, a zatim izabrali američki “Alix Partners”, koji im je istog dana dao milionske poslove.

Martina Dalić je zbog toga dala ostavku na funkciju ministra privrede i potpredsjednika Vlade, ali ti poslovi i dalje traju.

Na savjetovanju “Agrokora” najbolje su prošle bivša firma Ante Ramljaka, “Texo Managment”, ali i “Altera savjetovanje” Branimira Bricelja, koji je učestvovao u pisanju zakona.

Prema izvještajima iz 2017, “Texo Managment” ima tri zaposlena, prihodi su skočili za sedam i po puta u odnosu na 2016, kad Ramljak još nije bio vanredni povjerenik Vlade Hrvatske za “Agrokor”, nego je radio u toj firmi.

Dobit od 467.000 eura bila bi još veća da nisu prikazali visoke troškove kako se ne bi našli pod lupom Poreske uprave. Ovo su podaci samo za prošlu godinu, a ugovori još traju.

“Altera savjetovanje”, čiji su ljudi pisali “Lex Agrokor” i bili savjetnici, takođe imaju samo troje zaposlenih. Prihode su povećali 11 puta, a čista dobit im je skočila čak 32 puta na fantastičnih 935.000 eura.

“Interkapital” je treća firma čiji su zaposleni, kao što je Tonči Korunić, prvo pisali zakon, a onda postali savjetnici. Oni nisu objavili fakture pa se, iako se vidi veliki porast prihoda, ne može sa sigurnošću utvrditi da li su to bili poslovi s “Agrokorom”. Advokatsko društvo Borisa Šavorića, koji je predložio zakon, lani je prijavilo višemilionski porast prihoda. Šavorić je tvrdio da je radio besplatno, a nije se spominjao na listi angažovanih savjetnika koje je Ramljak podijelio novinarima jesenas. Šavorić je prošle godine ostvario visoku dobit od 271.000 evra, što je daleko više u odnosu na prihod 2016. godine.

Svi savjetnici, ukupno 141 iz raznih firmi, do kraja marta su koštali 43.482.000 eura, a procjena je da će ukupno zaraditi 68.000.000 miliona eura.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.