-1.5 C
Visoko
26. Januara 2022.

Schmidt će biti odgovoran ako nekom ipak bude ‘falila dlaka s glave’

Niko ne živi bolje bosanski san od visokog predstavnika u našoj zemlji. Ne radiš ništa, a primaš dobru plaću. Kako je krenulo Christian Schmidt će iz faze zabrinutosti preći u fazu duboke zabrinutosti. Građani BiH su odavno prešli na još viši stadij, zabrinutost sve više mijenja strah, s tim da su naše brige ipak besplatne.
Schmidt nam je sinoć poručio da za njega nije upitna njegova legitimnost u BiH. Logično, u suprotnom bilo bi upitno da li može primati visoku plaću kojom ga finansiraju građani BiH jer im se ti novci uzimaju iz kvote međunarodne podrške BiH. Sam kaže, tu je da izvršava svoje zadatke. Koje i kakve Schmidt ne precizira, pa nije loše da mu pomognemo.

Njegova obaveza i dužnost je da štiti ugled institucije koju predstavlja. Ukazom predsjednice RS-a o stavljanju van snage odluke njegovog prethodnika o zabrani negiranja genocida ugled, ali i funkcija OHR-a je potpuno devalvirana u RS. Ako se moglo i tolerisati da zvaničnici ovog entiteta ne žele razgovarati sa Schmidtom bez obzira što je kako tvrdi „vakcinisan, testiran i zna se ponašati za stolom“ poništavanje odluka OHR-a od strane entitetskih institucija je neprihvatljivo. U tom slučaju OHR više nema mandat za koji je zadužen i visoki predstavnik treba prestati primati plaću. Ako ćemo pošteno, trenutno je mala razlika između Schmidta i onih koji bojkotuju rad državnih institucija, i jedni i drugi su plaćeni za nerad.

Šalu na stranu, ukaz predsjednice RS-a je tačka preko koje se ne smije olako prelaziti. Iako bi Schmidt poput korumpiranih članova pravosuđa koji važne predmete drže u ladicama stolova volio da njegove bonske ovlasti ostanu tamo na ovo bi morao reagovati. Politički život Željke Cvijanović bi trebao biti završen! U suprotnom Schmidt bi onda OHR trebao posuti pepelom i povući Inzkov zakon koji je kako sam kaže u duhu evropskih i civilizacijskih vrijednosti. Ako bi to učinio i svi ostali nametnuti zakoni od strane OHR-a bi definitivno postali sporni, a što jeste želja vlasti iz RS-a. Ako na to nije spreman, a ne bi trebao, Schmidt se može povući sa svoje pozicije i lagodnog života koji ona pruža u BiH, jer svojim nedjelovanjem urušava i kredibilitet međunarodne zajednice i daje opravdanje svim kritičarima EU da je neefikasna.

U pravu je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sa današnjom konstatacijom da se u BiH od priče o EU i 14 prioriteta došlo do toga da se priča o sigurnosti, stabilnosti i suverenitetu BiH. Potpuno je jasno da svojim ponašanjem i postupcima Dodik radi na urušavanju pravnog sistema u BiH. Na žalost čini se da je Schmidtu bilo lakše raspravljati o legitimnosti Komšića koja je utvrđena Ustavom BiH umjesto da se bavi suštinskim problemom, a to je konačan obračun s onima koji se bave i njegovim legitimitetom. Schmidt bi trebao znati da Balkan ipak nije Njemačka i da se ovdje stvari ne podrazumijevaju. Tako se onima koji prizivaju podjele ne može vjerovati da „nikome neće dlaka s glave faliti“. Ukoliko bi se desilo da se prošlost ponovi i da „padnu mrtve glave“ moralnu, ali i drugu odgovornost bi snosio i Schmidt jer njegovo ćutanje bi zločinci mogli shvatiti kao odobravanje.

Unesite komentar