da block

SDA ne gubi samo vlast, ona ide s političke scene!

da block

Odbijanje Stranke demokratske akcije (SDA) da izađe iz vlasti, iako više nije dio parlamentarne većine, nezapamćen je slučaj u modernim demokratijama, ali je, prema riječima uglednih sarajevskih intelektualaca, to logično. Jer, ta stranka shvata da ne gubi samo vlast nego i odlazi zauvijek s političke scene u BiH!

Ugledni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Salih Fočo u izjavi za Dnevni avaz kaže da je ponašanje SDA prirodno, s obzirom na to da ta stranka nije navikla na konkurenciju. On podsjeća da je SDA zamijenila i potpuno krenula procesom Saveza komunista, zamijenivši klasnu matricu nacionalnom.

‘Oni smatraju da vlast njima pripada. Razumljivo je da se ne mogu pomiriti s tim da gube vlast. A, ustvari, SDA ne samo da gubi vlast. Oni su svjesni da odlaze s političke scene. Jednostavno, sada je, umjesto nacionalnog legitimiranja, na sceni političko grupiranje većine. To je stvarni izraz volje birača. Poznato je da taj proces, inače, traje 20 godina’, kaže Fočo.

Prema njegovim riječima, dosadašnje vlasti ne žele čuti istinu o sebi.

‘ Stvarna je istina da je potpuno razrušena privreda, privatizacijski koncept koji su napravili više je nego poguban i tragičan, jer su opljačkali radničku i društvenu imovinu proglasivši je državnom, pa su je onda krčmili kako su htjeli. Nemaju pravo da kažu da su bilo šta radili, jer su njihovi rezultati više nego tragični’, kaže Fočo.

On ističe da je ‘došlo vrijeme da se taj koncept razruši, s obzirom na to da su u vlast ušli SDP i SBB, koji nisu nosioci nacionalnog nego programskog i političkog legitimiteta’.

Fočo kaže da je to šok na našoj sceni, koji nacionalne stranke koriste da zbune javnost, a ustvari ne prihvataju političku realnost. Sreća je, ističe prof. Fočo, što novu formaciju čine SDP i SBB.

Univerzitetski profesor Jusuf Žiga kaže da posljednja dešavanja govore da je u BiH jedna vrsta pretpolitičkog stanja. Da imamo politički zrelu situaciju, navodi Žiga, normalna reakcija političara ili stranaka koje dožive poraz bila bi da podnesu ostavku.

‘Povlačili bi se na normalan način u opoziciju, tražili predah, vidjeli u čemu su griješili, napravili korekcije svojih programa i aktivnosti. S druge strane, oni koji biraju političke stranke i političare vodili bi računa koga biraju. Ne bi im bilo svejedno da im neki političar obeća prije četiri godine ovo i ono, pa ne uradi ništa od obećanoga’, kaže Žiga.

On dodaje da su ozbiljni političari i stranke manje opsjednuti vlašću, jer vladanju prilaze na odgovoran način. Kada su u pitanju blokade države i institucija, on kaže da je potpuno svejedno od koga one dolaze, s obzirom na to da ceh plaćaju svaki građanin, država i društvo!

Profesor Fočo kaže da su strani analitičari davno primijetili da blokadu države ne vrše samo Srbi nego i Bošnjaci, koji su se legitimirali i predstavljali nacionalni interes kroz SDA.

‘Koliko god Dodik ili SDS i strukture HDZ-a nisu željeli BiH i funkcionalne institucije, toliko je i Stranci demokratske akcije do toga stalo, samo je privid bio drugačiji. Očito je stalo trima nacionalnim strankama da što više odmakne vrijeme da se ne vide katastrofalni rezultati njihove vlasti, koju su držali 20 godina’, ističe Fočo.

Žiga kaže da će se svako ozbiljan, dobronamjeran, kompetentan i odgovoran itekako potrošiti i umoriti za četiri godine i sam će poželjeti da ne bude u vlasti.

‘Rijetke su situacije da negdje ista vlast, iste stranke provedu duže od dva mandata. Potpuno je normalno da se izvrši smjena vlasti, jer potroše se ideje, ljudi. U situacijama gdje imate nezrelu političku situaciju i nestabilno pretpolitičko stanje, tamo su ljudi opsjednuti vlašću i tamo nezajažljivo žele da je se domognu. Efekti takvog vladanja u pravilu su razočaravajući’, smatra prof. Žiga.

(VisokoIN)