SDA predstavila načelnike

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić u utorak je, na konferenciji za novinare u Sarajevu predstavio načelnike opština izabrane na lokalnim izborima 7. oktobra, javio je izvještač agencije Anadolija.

Prosječna starosna dob kandidata izabranih na proteklim izborima je 40 godina, a Tihić je istakao da nije zadovoljan polnom strukturom izabranih načelnika, navodeći da je jedino kandidatkinja, Amra Babić, osvojila načelnički mandat.

On se zahvalio svim kandidatima koji nisu izabrani, istakavši da su i oni doprinijeli izbornim rezultatima.

Tihić je poručio svima koji su izabrani da uvijek imaju na umu glavni interes Stranke demokratske akcije, a to je jedinstvena Bosna i Hercegovina.

“Prema preliminarnim rezultatima, SDA je ponovo najveća i najjača stranka u BiH. Prema svim parametima, imamo oko 300 hiljada glasova, najviše vijećničkih mandata, oko 600, te najviše načelničkih pozicija, između 34 i 41”, kazao je Tihić, te dodao da je Stranka ostvarila napredak od oko 50 posto u odnosu na izbore iz 2010. godine.

Tihić je dodao kako biračko tijelo u zemlji sazrijeva, te ukazao na rast podrške njegovoj stranci za oko 100 hiljada glasova u odnosu na izbore održane 2010. godine.

On je podvukao da je SDA svoju probosansku orijentaciju potvrdila osvajanjem načelničkih pozicija u RS-u, poput Sebrenice i Vukosavlja, te podsjetio na 11 odborničkih mjesta, koliko je ova stranka osvojila u Srebrenici.

“Ova pobjeda je velika obaveza za sve nas i zato moramo napraviti plan realizacije obećanja koja smo dali na lokalnoj razini. Ona daje legitimitet SDA za rješavanje problema i na višim nivoima, ali ipak moramo imati u vidu i rezultate izbora iz 2010. godine”, naglasio je Tihić.

Tihić je izrazio nadu da će bivši koalicioni partneri pokazati razumijevanje kada je u pitanju vraćanje parlamentarne većine u prvobitno stanje.

Ćamil Duraković, zajednički kandidat SDA, SDP, SBB i SBiH-a za načelnika Srebrenice, pored novog načelnika sarajevske općine Novi Grad Semira Efendića, najmlađeg načelnika, pozdravljen je burnim aplauzom prisutnih.

Konferenciji za novinare prisustvovali su ljudi iz najvišeg rukovodstva SDA Amir Zukić, Asim Sarajlić, Sanjin Halimović, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Denis Zvizdić, te prva dama BiH Sebiha Izetbegović.

(VisokoIN/Anadolija)

Vezani članci

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

VISOKOIN.COM

“Bijeli hljeb” – Nezarađena plaća je lični interes bivše gradonačelnice

VISOKOIN.COM

Mirza Ganić podnio ostavku na mjesto premijera ZDK

VISOKOIN.COM

Mirza Ganić: Pokrenut ćemo razvoj Visokog i vratiti mir i zajedništvo

VISOKOIN.COM

Mirza Ganić za gradonačelnika – narod je tražio najboljeg!

VISOKOIN.COM

Mirza Ganić: Za Visoko preko 2 Miliona KM

VISOKOIN.COM

Unesite komentar