SDP BiH: Odluka Ustavnog suda je bila očekivana

Odluka Ustavnog suda BiH da smjenom ministara sigurnosti i odbrane BiH Sadika Ahmetovića i Muhameda Ibrahimovića te zamjenika ministra finansija i trezora BiH Fuada Kasumovića nije ugrožen vitalni nacionalni interes Bošnjaka, bila je očekivana, a to su znali i podnosioci zahtjeva, rekao je danas na vanrednoj pres-konferenciji Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) u Sarajevu Mehmed Bradarić, delegat Kluba Bošnjaka iz SDP-a u Domu naroda Parlamenta BiH.

On je istaknuo da je SDA ustvari zloupotrijebila svoje mogućnosti i potpuno zakočila reformske procese u BiH, dodavši kako će pokušati da to traje do izbora, na štetu svih građana BiH.

“Zašto bi ugrožen vitalni nacionalni interes Bošnjaka ako umjesto nekoliko Bošnjaka iz jedne političke partije dođe nekoliko Bošnjaka iz druge političke partije. Tu je zaista ugrožen položaj nekoliko autoriteta iz SDA. Ugrožen je položaj Fuada Kasumovića koji nema pravo da morališe i arbitrira, čovjek koji nema pravo biti siromah, ali nema pravo biti ni jedan od najbogatijih ljudi u kantonu i to sve kod njega postaje upitno. Ministar sigurnosti, da dolazi Clinton, ne bi imao onakvo osiguranje ispred Parlamenta. Predsjednik Skupštine ZDK-a rekao je i sam da nema šta raditi, a doveo je sebi dva, tri savjetnika, šefa kabineta. Takve osobe , takvi Bošnjaci su ugroženi”, rekao je Bradarić.

Komentirajući Dodikovu inicijativu za smjenu Zlatka Lagumdžije s pozicije ministra vanjskih poslova BiH i njegova nastojanja da na neki način nađe saveznike u SDA, Bradarić je istaknuo da je Dodik osoba koja je poznata kao skandal maher ili gaf majstor.

“Prije formiranja Vijeća ministara on je rekao da Lagumdžija neće biti ministar vanjskih poslova, a odmah iza toga Lagumdžija je postao ministrom vanjskih poslova, tako da kad je Dodik u pitanju, ništa nije sigurno”, kazao je Bradarić.

Istaknuo je da je politička situacija u BiH dosta iskomplicirana te da će se sve to prolongirati do iza lokalnih izbora i da tada to više nikome neće biti zanimljivo.

(VisokoIN)